Dolar Ne Kadar Yükselir?

Dolar bir süredir durdurulamayan gücünü, yeni ekonomi planı açıklamalarıyla kaybetti. 20'ye doğru yükselişe geçen dolar 11lere geriledi. Peki, Dolar faiz ilişkisi nedir? Dolar yükselmeye başlayacak mı?

11.11.2021-17:10 - (Son Güncelleme: 22.12.2021-14:40)

Geçen hafta TL karşısında tarihi zirveye çıkan dolar, yeni ekonomi planıyla birlikte düşüşe geçti. Doların neden düştüğü çok defa anlatıldı. Peki Dolar tekrardan yükselir mi? Doları yükselten nedenler nelerdir? Bu gibi soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz...

DOLAR TEKRARDAN YÜKSELECEK Mİ?

Analistler bu yeni yapılan ekonomi modelinin yüksek riskler taşıdığını bildirdi. Şöyle ki TL'nin dolar karşısında gücünü korumaya çalışması için mevduat hesaplarında TL'nin dolara karşı oranını yükseltme çabaları bulunuyor. Mevduat hesaplarında dolar hesaplarının sayısı TL'ye göre çok yüksek durumdadır. Finans uzmanları, vatandaşların vergileriyle finanse edilen Hazine'nin aldığı bu yükün çok fazla olduğunu ve sürdürülebilir olmaktan uzak olduğunu bildirdi. 

Bir diğer sorun ise mevduat sahiplerini ikna etmektir. Uzun süredir dolarda olan yatırımcının TL'ye geçmesi beklenmiyor. TL'ye geçmeyen yatırımcı bu sebepten ötürü finans programının istediği tepkiyi vermesi zor görünüyor. Bu kur değişim oranındaki farkın Hazine'ye bindirilmesi, şüpheleri yükseltmiş durumdadır.

DOLAR NİYE YÜKSELİYORDU?

Dolar bu yıl TL karşısında yüzde 80'den fazla olacak bir şekilde değer kazanmıştı. Önceki dönemlerde içerisinde yükselişin ana sebebi, enflasyon yükselirken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faizi indirmesiydi. Amerikan enflasyonunun beklentileri aşması doları ateşlemiş durumda. Amerika'da geçtiğimiz günlerde açıklanmış olan ekim ayı tüketici enflasyonu beklentilerin bir hayli üzerinde geldi. Ekim ayı içerisinde tüketici fiyatları yüzde 0.9 artmış durumda. Beklenti, 0.6 artacağı yönünde bulunuyordu. Yıllık enflasyon ise yüzde 6.2'ye çıkmış durumda.

ENFLASYONUN YÜKSELMESİ DOLARI NİYE YÜKSELTTİ?

Enflasyon beklenenden bir hayli yüksek çıkınca Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) faiz artırımlarını öne çekebileceği endişesi yükselmiş durumda. Malum, merkez bankalarının kullanabilecekleri en güçlü kavram faiz. FED pandemi döneminde ekonomiyi desteklemek adına politika faizini yüzde 0-0.25 bandına çekmişti. Pandemi sona ererken faizi bir kere daha yükselteceği bilinen FED Başkanı Jerome Powell bu konuda işi aceleye getirmeyeceklerini, zira koronavirüsün ardından ortaya çıkan yüksek fiyat artışlarının kalıcı değil geçici olduğunu ifade ediyordu. Bu noktada da dün açıklanmış olan ekim ayı enflasyonu, Powell'ın savunduğunun tam tersine enflasyonun geçici değil kalıcı olabileceğini belirtti. FED’in 'parasal sıkılaşmaya', yani daha açık bir şekilde ifade edersek faiz artırımlarına ve piyasaya verdiği parayı azaltmaya öngörülenden daha hızlı başlama olasılığı yükselmiş oldu.

FED'İN FAİZ KARARI DOLAR/TL'Yİ NASIL ETKİLİYOR?

FED pandemi döneminde faizi yüzde 0-0.25'e indirirken bir başka yandan da piyasaya trilyonlarca dolar pompalama işlemi yapmıştı. Bu politika da bütün dünyada risk iştahının bir hayli artmasına, borsalara, kripto paralara, gelişmekte olan ülke varlıklarına para akmasını sağlamıştı. Ancak parasal gevşemenin bir yan etkisi bulunuyor. Bu da şu şekilde ifade edilebilir: Enflasyonun yükselmesine sebep oldu. FED şimdi enflasyonu kontrolü altında tutmak adına piyasaya vermiş olduğu parayı azaltacak, faizi de artıracak. Piyasaya para pompalamak adına her ay bankalardan yapmış olduğu 120 milyar dolarlık bono-tahvil alımında azalıma gideceğini de ifadelerine ekledi. Bu süreç içerisinde de doların ve dolar cinsinden diğer varlıkların değeri ya da getirisi de yükselecek. Kısaca var olan dolarların niceliği azaldıkça doların niteliği artacaktır. 


DOLARIN YÜKSELİŞ NEDENİ NEDİR?

Doların yükselişinin bir diğer nedeni de enflasyon yükselirken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faizi indirmesi. Merkez Bankası her ay faiz toplantısını (Para Politikası Kurulu) gerçekleştiriyor. Oradan yeni bir indirim kararının çıkacağı beklentisi de dolardaki yükselişi destekler niteliktedir.

DOLAR DAHA NE KADAR YÜKSELECEK?

Yukarıda saydığımız gerekçeleri ele aldığımız zaman doların yukarı yönlü seyri duracağa pek benzemiyor ihtimali günden güne artmakta. An itibariyle dolar/TL gün içerisinde 13 seviyesini geçmişken ileriki günlerde bu söz konusu seviyenin piyasalarda tutunması uzmanlar tarafından bekleniyor. Yılbaşına kadar da bu seviyelerin korunması içten bile durmuyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal