Dünyanın Gözü Bu Toplantıda! FED Faiz Toplantısı Ne Zaman Yapılacak?

Tüm yatırımcılar gözünü FED faiz toplantısına çevirdi. Piyasaları somut şekilde etkileyecek olan FED'in faiz kararı belli oldu. Peki, 2022 FED toplantısı ne zaman yapılacak? Yıl içerisinde kaç defa Fed toplanıyor?

16.06.2021-09:26 - (Son Güncelleme: 22.02.2022-17:19)

Piyasaları etkileyen ve aldığı kararlarla bütün ülke ekonomilerine bir anlamda yön veren FED her yıl olduğu gibi bu yıl da toplantılarını gerçekleştirmeye başladı. İlk toplantısını gerçekleştiren FED'in açıklayacağı faiz kararı yatırımcılar tarafından merakla bekleniyor. O açıklama, toplantı sonrasında yapıldı. İşte detaylar...

2022 İLK FED TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ!

25 - 26 Ocak 2022 tarihlerinde toplanan FED üyeleri, yeni yılın ilk toplantısını gerçekleştirdi. Yıl içinde faiz kararları için 8 kez toplanan ABD Merkez Bankası FED'in 2022 toplantı tarihleri de belli oldu.

Herkes toplantının ardından FED faiz kararını bekliyordu ve piyasaların nasıl değişeceğine dikkat kesilmişti. Başkan Powell, FED toplantısı ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı ve aldıkları kararları kamuoyu ile paylaştı.

FED TOPLANTISI NE ZAMAN OLACAK?

Bir sonraki FED toplantısı 15 - 16 Mart 2022 tarihleri arasında yapılacak. Rusya - Ukrayna savaşı sonrası verilecek kararlar dünya piyasalarını ciddi şekilde değiştirebilir.

FED FAİZ ORANINI SABİT TUTTU

Fed'in faiz oranını değiştirmediğini ifade ettiği açıklamasında, mart ayı için önemli sinyaller verildi. Toplantı ardından basın mensuplarıyla buluşan Başkan Powell, artırımın yakın zamanda geleceğini ifade etti. 

26 Ocak tarihinde gerçekleşen toplantıda faiz kararı yüzde 0 - 0.25 aralığında sabit tutuldu. Varlık alımları için hızlanacaklarını söyleyen Başkan Powell, mart ayı başında varlık alım programının tamamlanacağını söyledi. Ardından piyasalar, mart ayında faizde de artış olacağını öngördüklerini bildirdi.

Başkan Powell önceki açıklamasında ekonominin gidişatının Kovid-19'un nasıl hareket edeceğine bağlı olmaya devam ettiği de söylemişti. Pandemiyle ilgili herhangi olağanüstü bir durum gerçekleştiğinde kararlar yeniden gözden geçirilebilir.


FED TOPLANTI TAKVİMİ

Fed toplantısı geçtiğimiz gün yapıldı. Sene içerisinde birçok kez toplanan FED yönetim kurulunun 2022 yılı için toplantı tarihleri belirlendi. 2022 FED faiz kararı merak ediliyor. İşte bu yıl 8 defa yapılacak toplantıların tarihleri:

1. Toplantı 25 - 26 Ocak 2022

2. Toplantı 15 - 16 Mart 2022

3. Toplantı 3 - 4 Mayıs 2022

4. Toplantı 14 - 15 Haziran 2022

5. Toplantı 26 - 27 Temmuz 2022

6. Toplantı 20 - 201 Eylül 2022

7. Toplantı 1 - 2 Kasım 2022

8. Toplantı 13 - 14 Aralık 2022

SON TOPLANTIDA ALINAN KARARLAR NELERDİR?

Aralık ayında gerçekleşen toplantıda ABD Merkez Bankası (FED), beklentiler içerisinde kalarak politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında sabit tuttu. Ardından yapılan açıklamada, federal fon oranı için hedef aralığın yüzde 0 ile 0,25 aralığında tutulmasının kararlaştırıldığı da ifade edildi.

Varlık alım hızının ayda 15 milyar Dolar miktarında azaltılacağını söyleyen Fed, bu kararını ikiye katlayarak 30 milyar Dolara çıkardı. Bu konuda sabit bir düzenleme kararı alacaklarını da duyurdu. Buna göre; varlık alımlarının hızında azaltma kararının her ay yapılmasının doğru olacağı kanaatine varan Fed, varlık alım hızının gerekirse ayarlanabilir olduğunu ifade etti.

FED BAŞKANI POWELL: YÜKSEK ENFLASYON DEVAM EDECEK

Powell, Uluslarası Ödemeler Bankası (BIS) ve Güney Afrika Merkez Bankası'nın (SARB) Yüzüncü Yıl Konferansı'nda açıklamalarda bulunmuştu.

Arz tarafındaki kısıtların daha da kötüleşmekte olduğuna dikkatleri toplayan Powell, 'Arz kısıtları ve yüksek enflasyonun beklenenden daha uzun süre devam etmesi, gelecek yıla kadar sürmesi muhtemel ve aynı şey ücretler üzerindeki baskı için de geçerli.' ifadelerini kullandı.


Powell, söz konusu kısıtların azalması ve istihdam kazanımlarının da yükselmesiyle enflasyonun hedefe yaklaşacağını sözlerine ekleyerek, "Enflasyonun sürekli olarak yükselme riskini görseydik, kesinlikle araçlarımızı kullanırdık.' ifadelerini kullandı.

Fed'in politikasının çeşitli sonuçlar için konumlandırıldığından emin olunmasının bir hayli önemli olduğunu vurgulayan Powell, "Ekonomi beklendiği gibi gelişirse gelecek yılın ortasına kadar tamamlanacak varlık alımlarımızı azaltma yolunda ilerliyoruz.' sözlerini kullandı.

Bu yıl içinde güçlü olarak bir ekonomik büyüme beklediklerini açıklayan Powell, istihdam için iyileşme hızının yavaşladığını da açıkladı. Açık iş pozisyonları doldurmakta zorlanılıyor diye de ekledi. Covid’in enflasyon ve diğer ekonomik konularda durumu zorlaştırdığını ifade eden Fed başkanı, bu zorluğun yansımasını anlıyoruz dedi.

Varlık alımlarını azaltma zamanının geldiğini düşündüğünü söyleyen Powell, faiz oranlarını artırma zamanın ise geldiğini düşünmediğini sözlerine ekledi. Powell, sabırlı olunması ve iş gücü piyasasının iyileşmesine izin verilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal