Doktorlar ve Mühendisler bir araya geldi: 3 boyutlu kemik implantı üretildi!

İstanbul’da bulunan 2 üniversite çok önemli bir projeye imza attı. 3 boyutlu yazıcı kullanarak, kişinin kendi vücut yapısına uygun özel kafatası ve yüz bölgesinde kullanılmak için titanyumdan kemik implatı üretildi.

20.01.2024-10:36 - (Son Güncelleme: 20.01.2024-12:18)

İstanbul Kalkınma Ajansı desteğiyle, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) tarafından desteğiyle Katmanlı İmalat ile Titanyum Medikal İmplant Araştırma ve Üretim Merkezi (KİMAUM) faaliyete geçti. Üretim merkezinde bulunan uzmanlar ile Bezm-i alem Vakıf Üniversitesi Hastanesindeki doktorlar, bir araya gelerek ortak çalışma gerçekleştirdi. 3 boyutlu yazıcıyla kişiye özel kafatası ve yüz bölgesine titanyumdan kemik implantı ortaya çıkarmayı başardılar.

Hastalar üzerinde uygulanmaya başlayacak!

3 boyutlu yazıcıdan kemik implantı yapıldı

Yüksek teknoloji kullanılarak üretilen implantlar, yakın zamanda hastalar üzerinde uygulamaya geçilecek. YTÜ Biyomedikal Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mihrigül Ekşi Altan, merkezin geçtiğimiz Nisan ayında kurulduğunu belirterek, merkez asıl amacı çene cerrahisi ve çene cerrahisi ve kafatası bölgeleri için kemik travmalarına yönelik kalıcı kemik impalantlarını, bilgisayarlı tomografi verilerinden faydalanarak tasarlanmasını sağlamak ve 3 boyutlu yazıcı teknikleri aracılığıyla faaliyete geçirmek olduğunu aktaran Altan, "Bu verinin merkezimizdeki mevcut altyapımızdaki yazılımlarla ilgili segmentasyon ve STL dönüşümlerini yapıp bilgisayarlı destekli tasarım datasına dönüştürüyoruz. Daha sonra hasta ihtiyacına yönelik, cerrahi beklentileri karşılayacak şekilde hekimin talebine göre implantın tasarım sürecini gerçekleştiriyoruz’’ şeklinde konuştu. 

Plastik maddeden üretiliyor!

3 boyutlu yazıcıdan çıkan implantın plastik maddeden üretildiğini belirten Altan, "İmplantın takılacağı kırık kafa modelinin kısmı plastik olarak üretildikten sonra birbirinin geometrik uyumuna bakılıyor. Merkezimizde ölçü ekipmanlarıyla kontrollerini yaptıktan sonra tasarım doğrulanıyor. Daha sonra bunu metal 3 boyutlu yazıcıya gönderiyoruz ve kemik implantın titanyum alaşımından üretimini yapıyoruz’’ dedi.

‘‘Tasarım için bilgisayar verilerinde faydalanıyoruz’’

3 boyutlu yazıcıdan kemik implantı yapıldı

Yapılan bütün ürünlerin, kişiye özel ve çok nedir olduğunu dolayısıyla seri üretim gibi bir durumun mümkün olamayacağını aktaran Altan, üretim yapıldıktan sonra tasarımı cerrahi hekime teslim edeceklerini söyleyerek şunları söyledi: ‘‘Tasarımını doğruladığımız kemik implantının 3 boyutlu yazıcıda yani eklemeli imalatla üretiminde titanyum alaşımın tozunu kullanıyoruz. Bu çalışmada en büyük partnerlerimiz cerrahlar ve hekimler. Biz burada mühendislik ekibi olarak varız ve onlarla birlikte çalışıyoruz. Kişinin vücudunda sahip olduğu kırık ve kemik defektifine bağlı implantı hastanın kendi dokusu ile anatomik yapısına birebir uygun üretiyoruz. Hastanın kırık kemik dokusuna birebir uyumlu ürünü bilgisayarlı tomografi verisinden alarak tasarladığımız ve akabinde 3 boyutlu yazıcıda ürettiğimiz için ana kemik dokusuyla anormallik ve uyumsuzluk olmuyor."

‘‘Enfeksiyon riski azalıyor"

3 boyutlu yazıcıdan kemik implantı yapıldı

Daha öce yaptığı ameliyatların teknik konusunda yetersiz kaldığı için zaman kaybına yol açtığını hatırlatan Altan, ancak yeni uyguladıkları yöntemle vida deliklerinin çapları ve derinliğine kadar her detayı verdikleri için ameliyat süresinin kısa ve başarılı geçtiğinin altını çizerek "Birebir, nokta atışı uyum sağlandığı için hastanın ikinci bir ameliyatla karşılaşma riski ve enfeksiyon riski azalıyor. 3 boyutlu yazıcıyla üretilen implantlarla bu sorunları minimize etmiş oluyoruz. Bu yöntemi bu yılın ikinci yarısında aktif olarak uygulayacağız. Ayrıca başka anatomik bölgeler içinde kullanmamız çok mümkün.’’ ifadelerine yer verdi.


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal