Dışişleri Bakanı tarih verdi: Rusya ve Ukrayna Türkiye'de bir araya gelecek!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ile 10 Mart tarihinde Antalya’da görüşme gerçekleştireceklerini duyurdu.

07.03.2022-17:16 - (Son Güncelleme: 07.03.2022-17:16)

Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın durdurulması ve barışın sağlanması için arabulucu rolü üstlenmeyi sürdüreceklerini ifade etti. 

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri harekatı başlamadan önce de Rus ve Ukraynalı mevkidaşlarıyla görüşme gerçekleştiren Bakan Çavuşoğlu, 11-13 Mart tarihinde düzenlenecek olan Antalya Diplomasi Forumu kapsamında iki tarafı da bir araya getirecek. 

Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında gündeme dair konuları ele alan Çavuşoğlu, ‘Savaşın ardından bu çabamızı daha da arttırdık ve iki tarafı buluşturmak için yoğun bir diplomasi yürüttük. Dün Sayın Cumhurbaşkanımız (Recep Tayyip Erdoğan), (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'le görüşmesinde bu konuyu gündeme getirdi. Bilahare Lavrov, Antalya'daki bu görüşmeye katılmaya hazır olduğunu söyledi. Aynı şekilde, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba da bu toplantıya katılacağını bize bildirdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

Her iki bakan, Antalya'daki bu toplantıda özellikle benim de yer almamı, üçlü bir şekilde yapmamızı istediler. Dolayısıyla bu toplantıyı üçlü bir formatta ve 10 Mart Perşembe günü inşallah Antalya'da gerçekleştireceğiz. Bu toplantının özellikle bir dönüm noktası olmasını temenni ediyoruz. Bu toplantının barış ve istikrar yönünde önemli bir adım olmasını arzu ediyoruz’ dedi. 

Bakan Çavuşoğlu, Rusya’nın Ukrayna saldırısının bir an önce son bulması için Türkiye’nin iyi niyetle çaba gösterdiği belirtti. 

Amacımız çatışmaların bir an önce durdurulması

Ukrayna vatandaşlarına insani yardımları devam ettirdiklerini aktaran Bakan Çavuşoğlu, ‘Bizim en öncelikli amacımız ise çatışmaların bir an önce durdurulması. Saldırıdan önce Cumhurbaşkanı'mız ve bizler Rus ve Ukraynalı muhataplarımızla özellikle onları bir araya getirmek için çok çaba sarf ettik. Saldırının başlamasından bu yana Sayın Cumhurbaşkanı'mız muhataplarıyla 19 telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Ben de yaklaşık 40 görüşme gerçekleştirdim. Bu süre zarfında Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ile 6, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Lavrov ile 4 kez görüştüm. Mesaj yoluyla haberleşmemiz buna dahil değil. Çatışmalardan önce Rus ve Ukraynalı mevkidaşlarımı Antalya Diplomasi Forumu marjında bir araya getirme teklifinden bulunmuştum. Bu konuda tüm taraflarla temaslarımızı kesmeden sürdürdük’ dedi. 

Toplantının dönüm noktası olmasını temenni ediyorum

Rusya’nın Ukrayna saldırısının ardından barış hamlesi için daha da çaba sarf ettiklerini anlatan Bakan Çavuşoğlu, şu ifadelere yer verdi: ‘İki tarafı buluşturmak için yoğun bir diplomasi yürüttük. Dün Sayın Cumhurbaşkanı'mız, Putin'le telefon görüşmesinde bu konuyu gündeme getirdi. Lavrov, Antalya'daki bu görüşmeye katılmaya hazır olduğunu söyledi. Aynı şekilde Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba da bu toplantıya katılacağını bize bildirdi. Her iki bakan Antalya'daki bu toplantıda özellikle benim de yer almamı, üçlü bir toplantı yapmamızı istediler. Dolayısıyla bu toplantıyı 3'lü formatta gerçekleştireceğiz. 10 Mart Perşembe günü Antalya'da bu toplantıyı gerçekleştireceğiz. Bu toplantının bir dönüm noktası olmasını temenni ediyoruz. Bu toplantının barış ve istikrar yönünde önemli bir adım olmasını arzu ediyoruz. Biz iyi niyetle, çatışmaların bir an önce durdurulmasıyla birlikte kalıcı bir barış için çaba sarf etmeye devam edeceğiz.’

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal