Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus meslektaşı Sergey Lavrov ile görüşme gerçekleştirecek! Türkiye, buğday krizinde çözümün merkezi olacak!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus meslektaşı Sergey Lavrov ile bir araya gelecek. Gerçekleşecek görüşmede dünyadaki tahıl krizine çözüm aranacak.

08.06.2022-11:26 - (Son Güncelleme: 08.06.2022-11:40) Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus meslektaşı Sergey Lavrov ile görüşme gerçekleştirecek! Türkiye, buğday krizinde çözümün merkezi olacak!

Dünya kamuoyunda birci gündem maddesi olan Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle tahıl krizi gün geçtikçe büyüyor. Yaşanan sorunun çözümünde Türkiye kilit nokta olacak. 20 milyon ton tahılın bulunduğu gemiler Ukrayna limanından küresel pazara güvenli bir şekilde ulaştırabilemesi için planlamalar yapılıyor. Karadeniz üzerinden gerçekleşmesi planlanan güvenli koridor hattıyla sevk edilmesi beklenen milyonlarca ton tahıl, Türkiye üzerinden küresel pazara ulaştırılabilmesi hedefleniyor.

Birçok önemli konu masada olacak

Konuyla ilişkin Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, tahıl krizi, Suriye ve Ukrayna-Rusya savaşı konularını konuşmak üzere dün Ankara'ya geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov bugün görüşme gerçekleştirecekler. Gerçekleşecek görüşmenin ardından ikili basın toplantısı düzenleyecek.

Birçok önemli konu masada olacak

"Rusya ve Türkiye gıda sorununu birlikte çözmek için çalışıyor"

Bakan Çavuşoğlu, önceki günlerde yaptığı açıklamada gıda krizine çözüm bulabilmek için büyük bir çaba gösterdiklerini ifade ederek, “Bu konuda BM, Ukrayna, Rusya ile temastayız. Lavrov bir heyetle beraber bu konuları da görüşmek için Ankara’ya geliyor. Kuleba ile sürekli temas halindeyiz” açıklamalarında bulunmuştu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov geçtiğimiz günlerde yapmış olduğu açıklamada "Rusya ve Türkiye gıda sorununu birlikte çözmek için çalışıyor" ifadelerini kullanmıştı.


İki ülke buğday üretiminde dünyada büyük rol oynuyor

Rusya ve Ukrayna buğday üretiminde dünyada büyük rol oynuyor. Rusya, buğday ihracatında dünyanın en büyük üreticisi konumunda yer alıyor. Rusya'nın arkasından Çin ve Hindistan geliyor. Ukrayna ise listenin ilk beş sırasında yer alıyor. Mısır, buğday ithalatında yüzde 702ini Rusya ve Ukrayna'dan tedarik ediyor. Bununla beraber Tunus, buğday ithalatında yüzde 80'i bu iki ülkeden karşılıyor. Lübnan ise sadece Ukrayna'dan yüzde 60 buğday ithalatı gerçekleştiriyor.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal