Google'a telif için yasa çalışması: 'Faaliyetleri askıya alma' cezası dikkat çekiyor

Google'ın AB üyesi bazı ülkeler ile telif ödemeleri için masaya oturmasının ardından Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Türkiye'deki yayıncıların telif hakkı alabilmesi için yasa çalışması başlatıldı. Çalışmaya göre, Lisans ücreti uygulamasını dikkate almayan platformlara para cezaları ve bu fiillerin tekrarlanması halinde "faaliyetleri askıya alma" dahil pek çok yaptırım uygulanacak.

08.06.2022-11:37 - (Son Güncelleme: 08.06.2022-12:38) Google'a telif için yasa çalışması: 'Faaliyetleri askıya alma' cezası dikkat çekiyor

Son zamanlarda Google, birçok ülke ile telif ödeme konusunda masaya oturdu. Google'ın AB üyesi bazı ülkeler ile telif ödemeleri için masaya oturmasının akabinde Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı idaresinde Türkiye'deki yayıncıların telif hakkı alabilmesi için yasa çalışması başlatıldı. Yapılan çalışma doğrultusunda, Lisans ücreti uygulamasını önemsemeyen platformlara para cezaları ve bu fiillerin tekrarlanması halinde "faaliyetleri askıya alma" dahil pek çok yaptırım uygulanacağı yönünde.

Çalışmalar, Telif Hakları Genel Müdürlüğü idaresinde, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda (FSEK) değişiklik yapılması, 5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunu'nun da gözden geçirilmesi etrafında yürütülmekte.

Sonraki zamanlarda, Sanayi ve Teknoloji ile Ticaret bakanlıklarının, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Rekabet Kurumu gibi kurumların da devreye gireceği dile getiriliyor.


Askıya alma cezası

Yasa çalışmanın ana üssünü Google başta olmak üzere dijital platformların 'telif/lisans ücreti' ödemesi kriteri oluşturuyor. Bu bağlamda, bir gazetenin internet sitesindeki haber internet arama motorundan yayınlanacaksa, internet arama motorunu işleten firmanın ilgili gazeteyle bir lisans anlaşması yapma durumunda olacak.

Lisans ücreti uygulamasını önemsemeyen platformlara para cezaları ve bu fiillerin tekrarlanması halinde "faaliyetleri askıya alma" dahil pek çok yaptırım uygulanacak.

Düzenlenen çalışma ışığında,  'Avrupa Birliği (AB) Telif Hakları Direktifi'nin özellikle 15 ve 17. maddelerinin rehber alındığı belirtiliyor. 15. madde Google, Facebook, Twitter gibi platformların online haber içeriklerine dair 'snippet' denilen haber özetlerine yer vermeleri durumunda haber kaynağı olan yayıncılara lisans ücreti ödenmesini düşünülüyor.

İbrahim Turna
ibrahim_313@outlook.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal