Dijital Para Nedir?

Değişen ve gelişen dünyada kullanılmaya başlayan yeniliklerden birisi de dijital paradır. Peki, dijital para birimleri nelerdir? Dijital paralar güvenilir mi?

12.03.2021-16:21 - (Son Güncelleme: 12.01.2022-18:10)

Son yıllar içerisinde popülaritesi bir hayli artan dijital paralar Türkiye'de de büyük bir ilgi görüyor. Bütün dünyada Merkez Bankaları tarafından yapılmış olan açıklamalarda merkez bankaları tarafından çıkarılmış olan dijital paralar, yani CBDC (Central Bank Digital Currency) en önemli konu başlıklarından biri haline geldi. Dijital Para ile ilgili tüm merak edilenleri içeriğimizde bulabilirsiniz.

NEDİR?

Dijital para, internet tabanlı olarak sadece dijital formda bir sayıdan ibaret olan ve yalnızca elektronik ortamdaki işlemler ve ödemeler için kullanılan para birimidir. Dijital para, İşlem hızı ve işlem kolaylığı gibi özellikleri bünyesinde barındırır. Öte yandan, dijital paralar kağıt ve madeni paranın tüm özelliklerini taşır ve değişim aracı olarak kullanılır. 

Dijital paralar web ortamı üzerinde bulunan mal ve hizmetlere online ödeme yapmaya olanak sağlayan bir para türüdür. Ayrıca kişilerin banka hesaplarında duran paralar da dijital para kapsamında değerlendirilmektedir. Çünkü bu paraların maddesel formda bir karşılığı yoktur. Sadece sayılardan ibarettir.

Dijital paralar ile fatura ödemesi, online alışveriş ve para transfer işlemleri yapılabilmektedir.

DİJİTAL PARA BİRİMLERİ NELERDİR?

Ethereum, Ripple, Litecoin, Chilizcoin, Binance Coin gibi kripto paralar da dijital para türleridir. En çok bilinen ve fiyat hareketleriyle adından sıkça söz ettiren kripto para birimi ise Bitcoin'dir. Bitcoin dijital parasında ve diğer kripto paralarda blockchain teknoloji kullanılır ve bu teknoloji dijital paranın merkeziyetsiz bir şekilde üretilip dolaşımına sokulmasına yardımcı olur.

Dijital Para

GÜVENİLİR Mİ?

Dijital para, kağıt ve madeni paraya nazaran çok daha güvenlidir. Dijital para kağıt yerine bilgisayar ve ağ tabanlı şifrelemeleri kullanır. Bu şifreler bloklar halinde onaylanıp saklanarak güvenliği sağlanır. Cüzdanlarda taşınan kağıt para kullanımının herhangi bir güvenliği yoktur ancak dijital paraların kullanımı kullanıcının belirlediği elektronik şifreler ile olur. Dijital paraların taklidini yapmak kağıt paralara oranla daha zordur, dijital paraların detayları herkesçe bilinen kağıt paralar gibi fiziki bir nesne değildir.

DİJİTAL PARA BORSASI NEDİR?

Dijital para borsaları, reel para birimleri veya kripto para birimi ile dijital ve kripto para alış veya satış işlemleri yapabildiğiniz yüksek güvenlikli platformlardır. Dijital para borsaları çalışma sistemi itibariyle aslında alım- satım değil birer değişim siteleridir. Reel ve dijital para varlıklarını bu borsalar üzerinden 7/24 değiştirebilmek mümkündür. 

TÜRKİYE'NİN DİJİTAL PARASI

Türkiye'nin hali hazırda dijital parası bulunmamaktadır. Ancak Ekonomik Reform Paketi ile birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Dijital Para açıklamasıyla bu konu gündeme gelmiştir. Açıklamaya göre Türk Lirası, dijital para olarak gelişen ve dönüşen dünyada yerini alacaktır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal