Derin Bir Nefes Alalım! Mutasyonla Birlikte Omicron'a Dönüşen Koronavirüs Etkisini Kaybediyor

Uzmanların yapmış olduğu son açıklamalara göre ortaya çıkan bu yeni varyantlarla birlikte Koronavirüsün bulaştırıcılığında artış gözlense bile hastalık öncekine göre daha hafif şekilde seyrediyor. Konunun detayları haberimizde.

09.12.2021-10:32 - (Son Güncelleme: 09.12.2021-17:04) Derin Bir Nefes Alalım! Mutasyonla Birlikte Omicron'a Dönüşen Koronavirüs Etkisini Kaybediyor

Ortaya çıkan yeni Omicron varyantı ile ilgili uzmanından önemli açıklamalar geldi. Omicron varyantının Güney Afrika'da ortaya çıkmasının sebebinin Afrika'daki aşılama oranının düşük olmasından kaynaklandığını ifade eden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. F. Gökçe Demir oldukça önemli son dakika açıklamaları yaptı.

OMİCRON VARYANTI İLE HASTALIK HAFİF SEYREDİYOR

İki yıldır tüm dünyanın birlikte mücadele ettiği Koronavirüs ile ilgili gelişmeler her gün devam ediyor.  Tüm dünya gözünü kulağını Güney Afrika'da ortaya çıkan Omicron varyantına çevirmiş durumda. Koronavirüste meydana gelen mutasyonlarla birlikte mevsimsel bir hastalığa dönüşüp dönüşmeyeceği ise herkes tarafından merak konusu haline geldi. Uzmanlar yeni varyantlarla birlikte virüsün bulaştırıcılığı artsa da daha hafif bir hastalık tablosu gözlendiğini bildiriyor. Omicron varyantının Güney Afrika'da ortaya çıkma sebebini düşük aşılama oranlarına bağlayan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. F. Gökçe Demir, "Kıta olarak Afrika'da aşılama oranı yüzde 30'un altında” “dedi ve ekledi “O yüzden mutlaka Dünya Sağlık Örgütü'nün ve uluslararası toplumsal kuruluşların devreye girip Afrika'daki aşılanma oranlarını artırmaları lazım"şeklinde ifadeler kullandı.

HER MUTASYONDA DAHA HAFİF SEYREDİYOR

Uğradığı mutasyonlarla birlikte bulaştırıcı özelliği artsa da tüm virüslerin doğasında daha hafif seyretmek olduğunu ifade eden Demir, "Zorunlu hücre paraziti olarak bir şekilde konak hücrelerin bağışıklık hücrelerinden kaçıp oraya yerleşmeyi amaçladıklarını anlattı. Ama her seferinde virülans dediğimiz ağır hastalık yapma potansiyelinin biraz daha düştüğünü görüyoruz dedi ve bu aslında tüm virüsler için geçerlidir”diye ifade etti.

KORONAVİRÜSÜN PROTEİN YAPISI FARKLILAŞIYOR

Uğradığı her mutasyonun ardından virüsün genetik yapısındaki değişikliğin yanında o virüsün üzerindeki protein yapısı da değişiyor. Böylece bizim bağışıklığımızı sağlayan aşının antikorlarının o proteinleri yakalaması güçleşiyor" şeklinde konuştu"

OMİCRON’DA HASTANEYE YATIŞ ORANI DÜŞÜK

Afrika'ya kıta olarak bakıldığında aşılama oranının yüzde 30'un altında olduğundan bahseden Demir, "Bu oran çok düşük. Güney Afrika, diğer Afrika ülkelerine göre gen analizlerini daha iyi yaptığı için Omicron varyantını yakaladığını fakat belki de bu kıtanın farklı bir yerinde çıkmış olabileceğini" söyledi. 

OMİCRON HIZLI AMA AĞIR SEYRETMİYOR

Demir “O yüzden mutlaka Dünya Sağlık Örgütü'nün ve uluslararası toplumsal kuruluşların devreye girip Afrika'daki aşılanma oranlarını artırmaları lazım” dedi ve sözlerine “Belki de Afrika'da aşılama oranları bu kadar az olduğu için insanlar yeterince korunamıyorlar Omicron'un her halükarda daha bulaşıcı olduğunu öngörebiliriz ama Güney Afrika'daki rakamlara baktığımızda Alfa, Beta hatta Delta suşlarına göre hastanede yatış oranları daha düşük.”diyerek devam etti.” Yani ağır bir hastalık yapmadığını söyleyebiliriz” dedi. “Elbette bunun için daha fazla gerçek yaşam verilerine ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

TEDBİR ALIN AMA FAZLA PANİĞE GEREK YOK

Koronavirüsün yeni varyantları ortaya çıktıkça dikkat etmek gerektiğin fakat şu an bir korku dalgası yayılmasını gerektirecek bir durum olmadığını vurgulayan Demir, şunları sözlerine ekledi: "Korunma yöntemlerinin yine aynı olduğunu biliyoruz. Yani sosyal mesafe, cerrahi maske kullanımı ve el hijyeni Omicron varyantından da bizi koruyor” dedi. Tüm dünya genelinde yüzde 80'in üzerinde aşılanma gerçekleşmeden bu pandemiden tümüyle kurtulmamızın da pek mümkün olmadığının altını çizdi. O yüzden bir an önce dünya bazında aşılama politikalarının hızlandırılıp herkesin kesinlikle aşı olması gerektiğini belirten Demir, “Belki bu virüs de mevsimsel grip gibi 6 ayda bir ya da yılda bir aşı olmamız gereken bir virüs halini alacak” dedi.

HER GEÇEN GÜN DAHA İYİYE GİDİYORUZ

Bundan sonraki süreç için de iyimser düşündüğünden bahseden Demir, şöyle devam etti: "Bu pandemi dünya bazında eş zamanlı olarak en çok süren pandemi ama bu hayatımızda ilk karşılaştığımız pandemi değil” dedi. “2009 yılında da domuz gribi toplamda 17 ay sürdü ama dünyanın farklı ülkelerini farklı zamanlarda dolaştı. Bu pandemiyi tüm dünya aynı şiddette yaşıyor. Ancak her gelen varyantla aslında haberlerin daha iyi olduğunu daha az ölümcül, daha az ağır hastalık tablosu yaptığını biliyoruz” şekinde ifadeler kullanan Demir “Bence her geçen gün daha iyiye gidiyoruz” diyerek tüm dünya için bir umut ışığı yaktı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal