Deniz Salyası Marmara’yı Tehdit Etmeye Devam Ediyor

Deniz salyaları, Marmara Denizi'nde yayılmaya devam ediyor.

03.06.2021-01:28 - (Son Güncelleme: 03.06.2021-01:28) Deniz Salyası Marmara’yı Tehdit Etmeye Devam Ediyor

Deniz salyası, Marmara Denizi’ni tehdit etmeye devam ediyor. Marmara kıyılarının neredeyse tümünü kaplayan deniz salyaları, tüm ülkenin gündeminde yerini koruyor.

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim görevlisi Doç. Dr. Muharrem Balcı, deniz salyası hakkında değerlendirmelerde bulundu. Balcı, Marmara denizinin adeta foseptik çukuruna döndüğünü belirtti. 

‘MARMARA DENİZİ FOSEPTİK ÇUKUR HALİNE GELDİ’

Marmara Denizi’nin adeta öldüğünü söyleyen Balcı, ‘Marmara Denizi foseptik çukur haline geldi. Marmara Denizi'ne akan dereler ve nehirler artık birer atık su kanalı oldu. Bir an önce tüm arıtma tesisleri ve kirlilik kaynakları tespit edilmeli’ dedi.

‘NEDENİ ATIK SULAR’

Deniz salyasının neden oluştuğunun açıklayan Balcı, ‘Öncelikle Marmara bölgesinin yoğun göç alması, sanayi kuruluşlarının çoğunluğunun bu bölgede bulunması, bu sanayi kuruluşlarının atıkları bir şekilde Marmara Denizi'ne ulaşması ve nüfus yoğunluğunun ürettiği evsel, kanalizasyon atıklarının derin deşarj yoluyla veya basit arıtma yöntemleriyle Marmara Denizi'ne verilmesi. Bunun sonucunda da Marmara Denizi foseptik çukuru haline geldi’ ifadelerini kullandı.

‘MARMARA DENİZİ ATIK SU KANALI HALİNE GELMİŞ DURUMDA’

Balcı, ‘Şu an Marmara denizine akan nehirler ve dereler aslında nehir ve dere değil, onlar artık atık su kanalları. Bu nehir ve derelerde elinizi dahi yıkayamazsınız. Örneğin, Ergene Nehri'nin atık suyu bazı ön işlemlerden geçtikten sonra Marmara Denizi'ne deşarjının başladığını biliyoruz. İstanbul'daki derelerde artık atık su kanalı haline gelmiş durumda. Hatta havaların ısınmasıyla birlikte bu derelerde buharlaşmada yüksek olduğu için kirlilik daha da artmakta. Bu kirlilikler de Marmara Denizi'ne taşınmakta ve deniz salyası oluşmakta’ dedi.

'ATIKLAR YETERİNCE ARITILMIYOR'

Deniz salyasının asıl nedenini açıklayan Balcı, ‘Türkiye'de arıtma tesislerinin büyük bir çoğunluğu sadece ön işlem yapıyor. Kaba bir filtreleme sonrası geri kalan atıklar dereler veya derin deşarj yoluyla Marmara Denizi'ne ulaşıyor. Ülkemizde kimyasal ve biyolojik gelişmiş arıtma sistemleri tam olarak olmadığı için bu artıklar yeterince arıtılmıyor. Atıklar gübre görevi görüyor ve deniz salyasının beslendiği azot ve fosfatı dereler Marmara Denizi'ne taşıyor. Doğa artık bu atıkları kaldıramıyor’ şeklinde konuştu.

‘DENİZ SALYASI SADECE İSTANBUL'UN SORUNU DEĞİL’

Arıtma tesislerinin yenilenmesini gerektiğini söyleyen Balcı, ‘Deniz salyası sadece İstanbul'un sorunu değil. Kaynağı bilinen ve bilinmeyen kirlilik kaynakları bir an önce araştırılmalı. Marmara denizine dökülen dereler iyileştirilmeli ve arıtma tesisleri güncellenmeli’ dedi.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal