Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi için dosyasını hazırladı! Dosyada önemli 6 başlık!

NATO Zirvesi'nde, Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın temsil edeceği belirtilirken toplantı 28-30 Haziran tarihleri arasında İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenecek. Başkan Erdoğan'ın zirvede; İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği, tahıl koridoru, Rusya – Ukrayna savaşı, Yunanistan ile yaşanan adalar sorunu, Suriye'nin kuzeyinde yapılması planlanan operasyon ve küresel ekonomi konularının yer alacağı 6 başlığı masaya yatıracağı ifade edildi.

26.06.2022-15:27 - (Son Güncelleme: 27.06.2022-09:27) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi için dosyasını hazırladı! Dosyada önemli 6 başlık!

Dünyanın tüm dikkati 28-30 Haziran tarihleri arasında Madrid'de düzenlenecek olan NATO Zirvesi'nde. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da yer alacağı zirveye 30 ülkenin lideri de katılım gösterecek. Başkan Erdoğan'ın zirvede; İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği, tahıl koridoru, Rusya – Ukrayna savaşı, Yunanistan ile yaşanan adalar sorunu, Suriye'nin kuzeyinde yapılması planlanan operasyon ve küresel ekonomi konularının yer alacağı 6 başlığı masaya yatıracağı ifade edildi.

28-30 Haziran tarihleri arasında

NATO Zirvesi'nde, Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın temsil edeceği belirtilirken toplantı 28-30 Haziran tarihleri arasında İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenecek. NATO Zirvesi'ne üye 30 ülkenin liderlerinin yer alacağı ve "partner ülkeler" adı altında Avustralya, Yeni Zelanda, Japonya ve Güney Kore'nin de liderlerinin katılacağı bildirildi. Ayrıca ittifak içinde yer almayan AB üyesi ülkelerle, NATO'ya üyelik başvurusunda bulunan İsveç ve Finlandiya da zirveye üst düzey temsilcileriyle katılacak.

28-30 Haziran tarihleri arasında

Başkan Erdoğan'ın NATO Zirvesi'ne taşıyacağı 6 başlık

Başkan Erdoğan da NATO Zirvesi için dosyasını hazırladı. NATO liderleriyle baş başa ve heyetler arası görüşmeler yapacak olan Erdoğan'ın ele alacağı 6 konu olacak. 

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği

Başkan Erdoğan'ın dosyasında yer alan ilk başlık İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği. İsveç ve Finlandiya her ne kadar PKK'yı terör örgütü olarak tanıdıklarını dile getirseler de de, iki ülkenin örgüte sağladıkları silahlar ile finansal ve siyasal destekler kanıtlarıyla zirvede gündem maddesi olacak.

Tahıl krizi

Bir diğer gündem maddesi ise Rusya ve Ukrayna arasındaki savaştan dolayı ortaya çıkan gıda krizi olacak. Türkiye'nin öncülüğünde açılacak tahıl koridoru da zirvede masaya yatırılacak. Başkan Erdoğan çözüm için NATO zirvesinde temaslarda bulunacak.

Rusya-Ukrayna savaşı

Tüm dünyanın takip ettiği Rusya-Ukrayna savaşı devam ederken savaştan tüm dünya ekonomik açıdan etkilendi. Avrupa ülkelerindeki liderlerle de sürekli görüşen Erdoğan ve ekibinin NATO zirvesinde savaşın bir an önce bitmesi için liderlerle görüşmesi bekleniyor.

Yunanistan'ın Ege'deki ihlalleri

Bir diğer gündem maddesi Yunanistan'ın adaları hukuk dışı işgal eyleminde bulunması olacak. Başkan Erdoğan, adaların gayri resmi şekilde silahlandırılmasını masaya yatıracak.

Suriye sınırına operasyon

Türkiye'nin Suriye sınırını güvenli hale getirmek ve bölgesel tehditleri ortadan kaldırmak için düzenleyeceği 5. operasyon da NATO Zirvesi'nde Erdoğan'ın en önemli gündem maddelerinden biri olacak. Yeni bir göç dalgasını engellemek amacıyla planlanan harekatı, Erdoğan'ın mevkidaşları ile zirvede değerlendirmesi bekleniyor.

Küresel ekonomik kriz

Erdoğan'ın dosyasındaki bir diğer önemli başlık ise ekonomi olacak. Kovid-19 salgının sebebiyle  ortaya çıkan küresel kriz zirvede değerlendirilecek. 

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal