Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ve İsveç Başbakanı ile görüştü! İsveç ve Finlandiya için son karar ne olacak?

Yapılan bu görüşmede ise İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik talebine yönelik konular ele alındı. İşte haberin detayları...

25.06.2022-16:41 - (Son Güncelleme: 25.06.2022-17:30) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ve İsveç Başbakanı ile görüştü! İsveç ve Finlandiya için son karar ne olacak?

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvurusu bir süredir gündemde. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuya ilişkin, yoğun bir telefon diplomasisi yürütüyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, önce NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve sonrasında İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ile telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Erdoğan-Stoltenberg görüşmesinde, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik talebine dair hususların ele alındığını aktardı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan söz konusu görüşmede, İsveç ve Finlandiya'nın terör örgütü PKK/PYD/YPG'ye karşı somut ve samimi adımlar atması, savunma sanayisi ihracatında Türkiye'ye ilişkin ambargo ve benzeri kısıtlamaları kaldırmayı ve ileride bu durumlarla başvurmayacaklarını taahhüt etmesi gerektiğinin altını çizdi. 


Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç Başbakanı Andersson ile görüştü 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir başka telefon görüşmesi de, İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ile oldu. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan gelen açıklama ise görüşmede, İsveç'in NATO üyelik talebine dair hususlar ele alındı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, görüşmede, İsveç'in terörle mücadele gibi Türkiye için oldukça önem arz eden temel konularda adım atması gerektiğini tekrarladı. 

İsveç'in terör örgütü PKK/PYD/YPG'ye karşı somut tavır değişikliğine gitmesi gerektiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu noktada İsveç'ten Türkiye'nin endişelerini giderecek elle tutulur bir açılım görmediklerini dile getirdi. 

Silah ambargosu ve savunma sanayisi sektörüne ilişkin yasal ve fiili kısıtlamaların kaldırılmasının dışında iade ve sınır dışı taleplerinin karşılanmasını da beklediklerine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm bu hususlarda bağlayıcı taahhütleri somut ve net uygulamalarla beraber görmek istediklerini aktardı.


Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal