Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fransa çıkışı dünya manşetlerinde: Kültürel ırkçılık kurumsal ırkçılığa dönüşmüştür

Fransa’da genç bir sürücünün polis tarafından vurularak öldürülmesi sonucunda başlayan olaylar 7’inci gününe girdi. Kabine Toplantısı sonrası kameralar karşısına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konu hakkındaki sözleri dünya basınında gündem oldu.

04.07.2023-09:04 - (Son Güncelleme: 04.07.2023-17:14)

17 yaşındaki Nael’in Fransa polisleri tarafından vurularak öldürülmesi sonucu ülkede yaşanan protestolarda 7’inci güne girildi. 

Fransız basınındaki habere göre, Nanterre kentinde 27 Haziran'da Nael M.'nin polis kurşunuyla öldürülmesinin ardından başlayan gösterilerin 6. gecesinde başkent Paris civarında 17 kişi gözaltına alındı.

Fransız İş Adamı ve Sanayiciler Derneği (MEDEF) Başkanı Geoffroy Roux de Bezieux, protestoların 1 milyar avrodan fazla hasara yol açtığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Fransai

Kültürel ırkçılık kurumsal ırkçılığa dönüşmüştür

Akşam’da yer alan habere göre; Öte yandan Kabine Toplantısı'nın ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan, Fransa'da yaşananları 'kurumsal ırkçılık' ile tanımladı.

Erdoğan, "Beyaz adamın üstünlüğüne dayanan sömürgeci, kibirli, gayriinsani zihniyetin varlığının halen devam ettirdiğinin işaretidir. Özellikle sömürgeci geçmişi ile bilinen ülkelerde kültürel ırkçılık, kurumsal ırkçılığa dönüşmüştür. Fransa'da başlayan olayların kökünde işte bu zihniyetin inşa ettiği sosyal mimari vardır. Sistematik baskı gören varoş, gettolarda yaşamaya mahkûm edilen göçmenlerin çoğu Müslümanlar'dır. Şiddet maalesef şiddeti doğurmuş ve bugünkü hadiseleri tetiklemiştir." dedi.

Bizlere demokrasi dersi verenler sustu

Yağmalamalarla ilgili de konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kamu malına zarar verilmesini, sokakların yakılıp yıkılmasını, mağazaların yağmalanmasını elbette tasvip etmiyoruz. Sokak olayları meşru bir hak arama metodu olamaz. Ancak bu sosyal patlamadan otoritelerin de bir ders çıkarması gerektiği açıktır. Benzer vakalar bizde yaşandığında bizlere hak demokrasi dersi verenlerin bugün derin bir sessizliğe bürünmesi ayrıca manidardır." sözlerine yer verdi.

Endişe duyuyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerine "Dışişleri Bakanlığımız oraya gidecek. Ayrıca orada yaşayan vatandaşlarımıza gerekli uyarılarda bulundu. Endişeyle karşıladığımız son hadiselerin bir an önce sona ermesini diliyoruz. Bu olayların Müslümanlara ve göçmenlere yönelik yeni bir baskı furyasına yol açmasında da endişe duyuyoruz. Türkler İslam düşmanlığında en çok bedel ödeyen kesimdendir." ifadeleriyle devam etti.

Dünya basınında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözleri var

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Fransa açıklamaları ise dünya basınında geniş yer buldu.

Al Jazeera, Erdoğan'ın Fransa'daki ayaklanmalarla ilgili konuştuğundan bahsederek 'kurumsal ırkçılık' tanımını öne çıkardı.

Al Arabiya da Başkan Erdoğan'ın 'kurumsal ırkçılık' sıfatını öne çıkaran gazeteler arasındaydı. Haberde Fransa'nın sömürgeci geçmişinden bahsedildi.

AFP de 'kurumsal ırkçılık' tanımından bahseden gazeteler arasındaydı. Ayrıca Erdoğan'ın yaşananları sömürgeciliğe bağladığından da bahsedildi.

ABD gazetesi Barron's da Başkan Erdoğan'ın sözlerine yer verdi. AFP'ye dayandırılan haberde Erdoğan'ın aynı zamanda İslamofobik düşünceyi de sert bir dille eleştirdiğinden bahsedildi.

Yunan gazetesi Kathimerini de Başkan Erdoğan'ın 'ırkçılık' ve 'sömürgecilik' sözlerini ön plana çıkardı. Aynı zamanda haberde Erdoğan'ın Fransa'yı sömürgecilik geçmişi ile suçladığından bahsedildi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal