Cumhurbaşkanı Erdoğan anlaşmayı 30 Mart’ta duyuracaktı: Son anda iptal oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğündeki Türkiye’nin Rusya ve Ukrayna ile Karadeniz’deki gemilerin güvenliği konusunda yapılan anlaşmanın, Kiev tarafının son anda masadan kalması üzerine iptal olduğu öğrenildi.

16.04.2024-09:44 - (Son Güncelleme: 16.04.2024-17:17)

Reuters’a konuşan ve isminin gizli tutulmasını isteyen 4 kaynağın verdiği bilgilere göre Türkiye, Rusya ve Ukrayna arasında Karadeniz’deki gemilerin güvenli geçişi konusunda bir anlaşmanın kıyısından dönüldü. Kiev tarafının imza aşamasına gelen anlaşmadan son anda vazgeçmesi sonrası planın suya düştüğü kaydedilirken anlaşmanın sağlanması durumunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 30 Mart günü bu duyuracağı da belirtildi.

Ukrayna aniden çekildi

Haber7’de yer verilen habere göre; Bir kaynak, "Ukrayna'nın son dakikada ani bir şekilde geri çekilmesiyle anlaşmanın suya düştüğünü" iddia etti. Diğer üç kişi de bu versiyonu doğruladı. Rusya, Ukrayna ve Türkiye yorum yapmayı reddetti. Ukrayna'nın neden geri çekildiğine dair bir açıklama yapılmazken, Reuters'a konuşan kaynaklar, Kiev'in kararına neyin yol açtığını bilmediklerini ifade ettiler. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Şubat ayında yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Romanya ve Bulgaristan yakınlarındaki Batı Karadeniz kıyılarını savunabilmesi için yeni ABD askeri yardımına ihtiyaç duyduğunu belirtmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan anlaşmayı 30 Mart’ta duyuracaktı: Son anda iptal oldu

Türkiye’nin taahhütleri belli oldu

Reuters'ın elinde bulunan belgeye göre, Türkiye'nin arabuluculuk çabaları sonucunda Ukrayna ve Rusya arasında Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne uygun olarak Karadeniz'de ticari gemilerin serbest ve güvenli seyrüseferinin sağlanması konusunda anlaşmaya varıldığı ifade edildi. Moskova ve Kiev, ticari gemilere yönelik güvenlik garantileri sunarak, bu gemilere saldırmama, el koymama veya arama yapmama sözü verdi.

Anlaşma taslağında, "Bu garantiler savaş gemileri ve askeri mal taşıyan sivil gemiler için geçerli değildir." ifadesine yer verildi. Ayrıca, "Türkiye Cumhuriyeti, BM Genel Sekreteri'ni anlaşmaya varıldığı ve Türkiye'nin arabuluculuğuyla uygulanmakta olduğu konusunda bilgilendirir. Anlaşma, duyurulmasının ardından yürürlüğe girer." hükmü de metinde yer aldı.

BM, Reuters’ı doğruladı

Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric, Reuters'in haberini doğrulayarak, "Hala Karadeniz'de seyrüsefer özgürlüğünün üstün geleceğini umuyoruz." şeklinde yorumladı.

Temmuz 2022'de Türkiye ve BM arasında imzalanan Karadeniz Tahıl Girişimi, yaklaşık 33 milyon metrik ton Ukrayna tahılının Karadeniz'den güvenli bir şekilde ihraç edilmesini sağlamayı amaçlıyordu. Ancak Rusya, kendi gıda ve gübre ihracatının ciddi engellerle karşılaştığı gerekçesiyle anlaşmadan Temmuz 2023'te çekilmişti.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal