Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB'nin Türkiye İle İlişkilerinde Cesur Davranmasını Bekliyoruz'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB üyesi ülkelerin Ankara Büyükelçileriyle yaptığı toplantıda önemli açıklamalarda bulundu.

13.01.2022-14:31 - (Son Güncelleme: 13.01.2022-17:43)

Başkan Erdoğan, AB üyesi ülkelerinin Ankara Büyükelçilerine hitap etti. Konuşmasında AB ilişkileri, Suriye ve Kıbrıs meselelerine değinen Erdoğan, Avrupa Birliği'ne iş birliği çağrısı yaptı.  

Avrupa Birliği Büyükelçileri ile bir araya geldiği toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, önemli mesajlarda verdi. AB’ye üye konusunda adil olunmasını gerektiğine dikkat çeken Erdoğan, ‘AB'nin 2022 yılında stratejik miyopluktan kurtularak Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesinde daha cesur davranmasını bekliyoruz’ ifadelerini kullandı. 


AB üyesi ülkelerin Ankara Büyükelçilerine hitap eden Başkan Erdoğan, şunları kaydetti; ‘AB içindeki ayrışmalar daha belirgin hale geldi. Türkiye müzakere sürecini yöneten aday ülke olarak, göç, sağlık, enerji gibi konularda sorun çözücü role sahiptir. Türkiye ve AB'nin ilişkileri ileri taşıması her anlamda önem kazanmıştır. Diyalog ve diplomasiden yana çaba gösterdik. Üzülerek söylemek isterim ki AB'den beklediğimiz karşılığı göremedik. Bize karşı oyalama taktiği uygulandı. Asıl üzerinde düşünülmesi gereken birliğin çıkarlarının birkaç ülkenin ihtiraslarına teslim edilmesidir. Türkiye'nin tam üyelik sürecindeki kararlı, dirayetli ve sabırlı tutumu ile Birlik içindeki yazılım hatalarını da görülmesine katkı sağladığını düşünüyorum.’

AB’NİN CESUR DAVRANMASINI BEKLİYORUZ

Türkiye’nin AB ilişkilerinde ilerleme kaydettiklerini ifade eden Karaismailoğlu, ‘Vize serbestisi alanında ilerleme kaydetmemiz gerekiyor. Biz üzerimize düşenler için adımları zaten atıyoruz. Vize serbestisi turizm ve ticaretin yanı sıra Türkiye'nin önündeki önyargıların kırılmasına da fayda sağlayacaktır. AB'nin 2022 yılında stratejik miyopluktan kurtularak Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesinde daha cesur davranmasını bekliyoruz. Birlik içi dayanışma bahanesinin özellikle ardına sığınılarak Avrupa Türkiye ilişkilerinin sabote edilmesinin önüne geçilmelidir. Bazı ülkelerin AB koridorlarında sorunlarını çözmeye çalışmaktan vazgeçmeleri gerekiyor’ diye konuştu. 

TÜRKİYE OLMASAYDI HEM SURİYE HEM DE AVRUPA ÇOK FARKLI BİR MANZARAYLA KARŞI KARŞIYA KALACAKTI

AB Büyükelçileri ile yaptığı toplantıda Suriye ve göç sorunlarına da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Türkiye'nin olağanüstü çabaları olmasaydı bugün hem Suriye hem de Avrupa çok farklı bir manzarayla karşı karşıya kalacaktı. Bizim gayretlerimiz olmasaydı göç krizi daha fazla derinleşecek, can kayıpları daha fazla artacak, terör daha fazla azacak, istikrarsızlık çok daha geniş bir coğrafyaya yayılacaktır. Göç konusunda AB'den beklentimiz sadece adil yük ve sorumluluk paylaşımından ibarettir’ ifadelerine yer verdi. 


TÜRKİYE’NİN KIBRIS MESELESİNDE TAVRI NET

Konuşmalarında Kıbrıs meselesinden de bahseden Erdoğan, Türkiye’nin tavrının net olduğu vurgusu yaparak şunları kaydetti; ‘50 yıldır sorunun neden çözüme ulaşmadığı hepinizin malumudur. Rumlar adanın tek hakimi olduğu zihniyetinden ne yazık ki kurtulamadı. Sergilenen çifte standartlar artık hepimizi dünün güneşi ile bugünün çamaşırlarını kurutmanın mümkün olmadığı noktasına getirdi.

AB açısından artık samimi bir muhasebe yapma zamanı gelmiştir. AB çözüme katkı yapmak istiyor ise 2004'te verdiği sözleri yerine getirerek Kıbrıs Türklerinin varlığını tanımalıdır. Yoksa taktik ve oyalama olarak görülecek ve bir anlam ifade etmeyecektir.’

İŞBİRLİĞİ VE DİYALOG ÇAĞRISI

AB Büyükelçilerine yaptığı hitapta işbirliği çağrısında bulunan Erdoğan, ‘Türkiye 2022 yılında da girişimci ve insani dış politikasıyla daha adil bir dünya hedefi yönünde gayretlerini sürdürecektir. Müzakere eden aday ülke olarak AB ile işbirliğimizi ve diyalogumuzu güçlendirmeye hazırız. Önyargılar veya korkular yerine uzun vadeli stratejik bir bakış açısıyla hareket edilmesi ortak menfaatimizedir. Sizlerden Türkiye - AB münasebetinde yeni bir sayfa açılmasına destek olunmasını bekliyorum’ dedi. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal