Covid-19 Öncesi ve Sonrası

Coronavirüs dünyada birçok alanı etkiledi. İstatistik olarak hangi alan salgından etkilendi hangisi kendisini toplamayı başardı gelin bu konuya odaklanalım...

09.06.2020-15:30 - (Son Güncelleme: 09.06.2020-15:26) Covid-19 Öncesi ve Sonrası

Covid-19 öncesi ve sonrası global ve ulusal sistemlere bakıldığı zaman ne derece net bir değişimin meydana geldiğini kapsamlı bir biçimde araştırdık. İstatistiklerden ekonomik ve sosyal boyutlara kadar tüm unsurları sizin için derledik. Bu konu hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kişilerin haberimizi okuması yeterli olacak!

Ekonomik Manada Ne Gibi Gelişmeler Meydana Geldi?

Covid-19 öncesi ve sonrası incelemelerde anlaşılır ve net değişken bir tablo sunan hususların başında kesinlikle ekonomik değişkenler gelmektedir.

  • Ekonomik manada değişimlerin başında büyük işletmelerde küçük işletmelere kadar faaliyetlerin durması gelmektedir. Bu sadece kurumları değil aynı zamanda kurum bünyesinde çalışan bireyleri de etkilemiştir.
  • Görece salgın döneminden daha az etkilenen kurumların internet altyapısı bağlamında gerekli olan entegre olma adımlarını tamamlayan firmalar olduğu da görülüyor.
  • Bu alanda dar ve orta gelirli ailelerin geçinmek için alternatif kazanım yolları ya da destekleri aramaları gerekmiştir. İlerleyen aşamalarda devlet desteklerinin ne derece yeterli olacağı merak ediliyor.

Bu değişkenlere bakıldığı zaman mevcut olan ekonomik yapılanmanın tüm dünyada acil durumlar kapsamında ne derece kırılgan bir yapıya sahip olduğu bir kere daha ispatlanmıştır. Bu hem kişisel tasarruflar hem de global manada geçerliliğini devam ettirmektedir. Daha çok fonksiyonlu ve esnek bir ekonomi planının hazırlanmasının global manada en yeni hedeflerden biri olduğunun da belirtilmesi gerekir.

Psikolojik Gelişmeler Ne Yöndedir?

Covid-19 öncesi ve sonrası incelemeler yapıldığı zaman sadece sosyolojik manada değil aynı zamanda psikolojik manada da değişimlerin meydana geldiği fark ediliyor.

  • Psikolojik olarak hali hazırda sıkıntılara sahip olan ya da tedavi gören kişilerin salgın döneminden çok daha net etkilendiği belirtilmelidir.
  • İlaç tedavisi devam etse de kişilerin terapi alma fırsatları muayenehanelerin acil durumlar haricinde hasta kabul etmemesi ile askıya alınmıştır.
  • Klinik olarak tedavi edilmese dahi obsesif kompulsif bozukluğu olan ya da yaygın kaygı bozukluğu çeken kişilerin salgın dönemi ile tek başlarına başa çıkma konusunda büyük sıkıntılar yaşadıkları yapılan araştırmalar ve anketler ile daha net ortaya çıkmıştır.

Bu hususlara bakıldığı zaman özellikle evde kalma süreci içerisinde kaygı bozuklukları ile başa çıkmanın kişiler için çok daha zor bir hal aldığının da belirtilmesi gerekiyor!

Doğada Ne Gibi Değişimler Oldu?

Doğada meydana gelen gelişmeler belki de salgının en olumlu boyutlarından biri olmuştur. Salgın sebebi ile işletmelerin, uçuşların ve insanların aktifliğini kaybetmesi sayesinde doğa yeniden canlanma imkanını elde etmiştir. Ülkemizde İstanbul Boğazı’nda nadir görülen yunuslar insanların evlerine çekilmesi ile ve tekne seferlerinin azalması ile neredeyse her gün görülür hale gelmiştir. Ozon tabakasında yapılan incelemelerde incelen alanların yeniden kendini onarmaya başladığı da fark edilmektedir. Bu süreç olumlu manada sanırız bir tek doğayı etkilemiştir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal