Coronavirüs Besinlerden Bulaşır mı?

Binlerce kişinin ölümüne neden olan Coronavirüs hızla tüm dünyaya yayılmaya devam ediyor. Kişisel hijyenine daha fazla özen göstermeye başlayan vatandaşlar yedikleri içtikleri yiyeceklerden de şüphe etmeye başladı. Peki, Coronavirüs gıdalardan bulaşır mı? Detaylar haberimizde…

18.03.2020-14:00 - (Son Güncelleme: 18.03.2020-13:24) Coronavirüs Besinlerden Bulaşır mı?

Prof. Dr. Y. Birol Saygı, bu dönemde gıda güvenliği endişelerinin had safhaya çıktığını söyleyerek, "Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesine göre, şu anda gıdanın virüsün muhtemel bir kaynağı veya bulaşma yolu olduğuna dair bir kanıt yok. Virüs kişiler aracılığıyla buluşabilir. En iyisi, virüs ölene kadar yalnızca kendiniz veya birlikte yaşadığınız kişiler için evde yemek pişirmektir" dedi. Peki, Coronavirüs gıda yoluyla bulaşır mı? İşte detaylar…

CORONAVİRÜS GIDALARDAN BULAŞIYOR MU?

Prof. Dr. Y. Birol Saygı, Coronavirüs ile ilgili önemli gıda güvenliği endişelerinin bulunduğunun altını çizerek, "Coronavirüsün gıda yoluyla bulaşıp bulaşmayacağı merak ediliyor. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesine göre, şu anda gıdanın virüsün muhtemel bir kaynağı veya bulaşma yolu olduğuna dair bir kanıt yok. Bu yüzden virüs ile gıda ilişkisi an itibariyle endişe yaratmamalı" diyor. Prof. Dr. Y. Birol Saygı, Coronavirüs salgınından dolayı dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıralıyor:

  • Yakın temas içerisinde olmak çok tehlikeli bu nedenle dostlarınızı ve arkadaşlarınızı evinize davet ederek onlara yemek pişirmeye ara verin.
  • Ambalajlı ürünlere temas ettikten sonra mutlaka ellerinizi yıkayın.
  • Yemekleri doğru pişirme yöntemlerini uygulayarak pişirin.
  • Çiğ ve pişmemiş yiyeceklerin taşınma esnasında ve herhangi bir yiyecek kullanılmadan önce elleri sabun ve su ile sık sık yıkayın.
  • Dışarıda yemek yemeyi azaltın.

"GIDA AMBALAJLARINA BULAŞABİLİR"

Dışarıdan yemek siparişi verilmesi üzerine de açıklamalarda bulunan Saygı, "Hastalığın üstesinden gelmenin en iyi yolu insan temasını kesmek veya azaltmaktır. Aynı zamanda Covid-19'un cansız nesneler yoluyla yayıldığına inanılmakta. Araştırmacılar, koronavirüsün plastik ve paslanmaz çelik üzerinde üç gün boyunca hayatta kalabileceğini bulmuşlar.

Virüsü, bulaşan yüzeylerden veya cansız nesnelerden bu noktada alıp almayacağınızı bilmiyoruz. Tersine, laboratuvar bulguları virüsün plastik cep telefonu kılıflarına ve paketlere yapışabileceğini gösteriyor. Bu da muhtemelen gıda dağıtım ambalajına yapışabileceği anlamına geliyor. Bununla birlikte, sipariş edilen ambalaja dokunduktan sonra yemeye başlamadan önce mutlaka ellerinizi yıkamanız gerekir,” şeklinde konuştu.

VİRÜSLERİN ÖLME DERECESİ NE?

Harvard Tıp Fakültesi tarafından yayınlanan bir araştırmada, doğru yemek pişirme yöntemleri kullanılarak pişirilen yemeklerde virüsler ölüyor. Coronavirüse benzer bir virüs olan SARS, özellikle 60 derecede 30 dakikada içerisinde ölmekte. Bu nedenle doğru yemek pişirme yöntemiyle virüse karşı tedbir alabilirsiniz. Genel bir gıda güvenliği önlemi olarak, enfeksiyon riskini azaltmak için çiğ et kullandıktan sonra ellerinizi mutlaka yıkamanız gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Saygı, "Gıda ile çalışırken, çiğ ve pişmemiş yiyeceklerin taşınması arasında ve herhangi bir yiyecek kullanılmadan önce viral ve gıda kaynaklı hastalıkları hafifletmek için en önemli önleyici tedbirlerden biri, sık sık elleri sabun ve su ile yıkamaktır" dedi.

"DIŞARIDA YEMEK YEMEK RİSKLİ"

Tüm dünyayı etkisi altına alan Coronavirüs nedeniyle insanlar dışarıda yemek yemeyi de azaltmış durumda. Fast Food veya self servis yapan restoranlarda veya dışarıdan söylenen yemekleri tüketmeninde riskli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Birol Saygı, "Solunum damlacıklarının Covid-19'u iletmek için suçlu olduğunu biliyoruz. Bu yüzden önünüzdeki kişinin virüsü olduğunu, eline öksürdüğünü ve ardından siparişlerini dokunmatik ekranda veya post makinesinde ilettiğini varsayalım. Sıradaki bir sonraki kişi olarak, yüksek düzeyde virüse maruz kalma riskiniz olacaktır. Damlacıkların indiği yüzeylere veya nesnelere dokunup ardından ağzınıza, burnunuza veya gözlerinize dokunarak Covid-19'a yakalanmanız mümkündür.

Ayrıca müşteriler yemek servisi yapan personel hakkında da endişeleniyorlar. Bu endişelerin yersiz olmadığını kanıtlayan bir araştırma var. Harvard Tıp Okulu'na göre, Covid-19'a neden olan koronavirüs benzeri virüsler, bazı insanlar için dışkıda da tespit edilmiş. Eğer servis yapan kişi tuvaleti kullandıktan sonra ellerini düzgün bir şekilde yıkamadıysa, sorun yaşarsınız. Marketlerde tadım örneklerini denemeye de sıcak bakmıyorum. Tadım yapmamanın geçerli nedeni kişiden kişiye temasın, hastalığa yakalanmanın en olası yolu olduğu bilinmesidir,” dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal