Çinli Profesörden Evde Kalın Çağrısı

Çin'de daha önce SARS, kuş gribi, domuz gribi ile mücadelede yer alan ve şimdi de Coronavirüs Mücadele Kurulu'nda bulunan Profesör Li Lanjuan Türk halkına seslendi. Çok sayıda test yapılmasının önemine değinen profesör "Bu 3 hafta evden çıkmayın." dedi.

27.03.2020-10:04 - (Son Güncelleme: 27.03.2020-09:47) Çinli Profesörden Evde Kalın Çağrısı

Çin'in Vuhan kentinden 2019'un aralık ayında yayılmaya başlayan coronavirüs salgını çok kısa sürede ülkeyi etkisi altına aldı. Yaklaşık 2.5 aylık mücadele sonrası Çin'deki hayat normale dönerken, daha önce SARS, kuş gribi, domuz gribi salgınlarına karşı mücadele eden Çinli profesör Li Lanjuan, virüse karşı önemli değerlendirmelerde bulundu. 

Hükümete ilk raporu sunan Coronavirüs Mücadele Kurulu üyesi Prof Li Lanjuan, Akşam Gazetesi'ne konuştu. 

"DENEYİMLERİMİZ İLK ÖNLEMİN EVDE KALMANIN ZORUNLU HALE GETİRİLMESİ OLDUĞUNU GÖSTERDİ"

SARS'ı durduran isim olarak bilinen Lanjuan, "2003 SARS salgını Zhejiang Eyaleti'nde ilk kez görüldüğünde bununla mücadele eden ekipteydim. Kısa zaman içinde iki farklı ekiple bir yandan hastaları iyileştirmeye diğer yandan hastalığın karakteristik belirtileriyle hangi insanlarda yüksek tesir gösterdiğini araştırmaya başladık. Alınacak en büyük önlemin bu süreçte evde kalmak olduğunu ilk kez o zaman resmi raporlarıma yazdım. 2013'te kuş gribi salgınında Yangtze Deltası'nın izole edilmesine dair rapor hazırladım. Çin hükümeti bu raporu hızla hayata geçirdi. Hastalığın kaynağına yani hayvan pazarlarına ulaştığımızda hükümet tüm hayvan pazarlarını da kapattı. Böylece salgını durdurduk. Koronavirüs salgını çıktığında daha önceki deneyimlerimiz hiç tartışmasız alınacak ilk önlemin evde kalmanın zorunlu hale getirilmesi olduğunu göstermişti bizlere." ifadelerini kullandı.

"HERKESİN 3 HAFTA EVİNDE KALMASI SAĞLANMALI"

Değerlendirmelerinin devamında Türk halkına seslenen profesör, "Hükümet de bu önlemin deneyimle farkında olduğu için hızla sonuca ulaşabildik. Bugün artık salgını Çin'de büyük ölçüde durdurmayı başardık. Türk halkına sesleniyorum; Salgının durması için evde kalmak çok önemli. Siz de bu 3 hafta evden çıkmayın. Virüs salgını yükselme eğilimine girmişse salgının vurduğu kentler ve büyükşehirlerde gerekirse sokağa çıkma yasağı da dahil herkesin 3 hafta evinde kalması sağlanmalı." dedi.

"BU İNSANLAR SALGINI YENİDEN CANLANDIRABİLİR"

Test yapmanın önemine değinen Lanjuan, önceliğin çok sayıda test yapmak olduğunu ve bunun doğrultusunda vakaların kontrol altına alınması olduğunu söyledi. Son haftalarda yeni vakaların yurt dışı kaynaklı olduğunu belirten profesör, coronavirüsün ikinci dalgasının yaşanma olasılığı bizleri endişelendiriyor dedi. Ayrıca Lanjuan, " Hastalığın belirtilerinin görüldüğü ancak resmi olarak tanı konmadığı insanların hızla belirlenmesi lazım nitekim bu insanlar da salgını yeniden canlandırabilir." ifadelerine de yer verdi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal