Çin, Uygur Türklerini Hedef Alan Bir Yapay Zeka Geliştirdi

Çin teknoloji şirketi Zhejiang Dahua’nın Uygur Türklerini etnik olarak tanımlayan bir yapay zeka sistemi geliştirdiği ileri sürüldü.

07.11.2020-15:03 - (Son Güncelleme: 07.11.2020-15:01) Çin, Uygur Türklerini Hedef Alan Bir Yapay Zeka Geliştirdi

Elektronik izleme ekipmanları üzerine çalışan bir teknoloji şirketi olan  Zhejiang Dahua’nın geliştiridği bir yapay zeka sisteminin yazılımda ‘ulus tipi’ adı altında tanımlayıcı bir kategori bulunduğu iddia edildi. Alman Serge Bazanski’nin kişisel hesabında paylaştığı ve South China Morning Post’un aktardığına göre, böyle bir kodun var olması tesadüf olamaz.

Bazanski’nin keşfettiği ‘Ulus Tipi’ kategorisinin altında "Bilinmeyen", "Uygur", "Diğerleri" ve "Tanımlanamayan" seçenekleri mevcut. Olay ortaya çıktıktan sonra şirket, açık kaynaklı olan yazılımın Github platformundaki ve kendi sitelerindeki söz konusu kod bölümünü sildi.

ABD TARAFINDAN YAPTIRIM LİSTESİNE ALINMIŞTI

Şirketten yapılan açıklamada "şirketin etnik odaklı tanımlama işlevi içeren herhangi bir ürün satmadığı" ifade edildi.

Zhejiang Dahua, ABD hükümetinin Uygurlara yönelik kitlesel takip uygulamaları ve hak ihlallerinde rolü olduğu gerekçesiyle 20 Temmuz'da yaptırım uygulama kararı aldığı yapay zeka ve izleme teknolojisi alanında faaliyet yürüten 11 Çin şirketi arasında yer almıştı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal