Cilt Hastalıklarının Oluşumunu Etkileyen Faktörler

Cilt hastalıkları günümüzde çok sık rastladığımız bir problem olarak karşımıza çıkmakta. Bu bağlamda çocuklarda görülen cilt sorunları nelerdir? Cilt Hastalıklarının Oluşumunu Etkileyen Faktörler Neler?

19.02.2021-12:53 - (Son Güncelleme: 19.02.2021-16:19) Cilt Hastalıklarının Oluşumunu Etkileyen Faktörler

Haber365 Özel

Cilt hastalıkları günümüzde çok sık rastladığımız bir problem olarak karşımıza çıkmakta. Bu bağlamda çocuklarda görülen cilt sorunlarının akademik makale 'de yer alan istatistiksel verilerini  ve genel çerçeve kapsamında deri rahatsızlıklarının nedenlerini Uzm. Dr. Veysi Gündoğdu ile konuştuk.

Akademik bir makale 'de yer alan araştırma kapsamında, Ankara‘da bulunan bir çocuk hastanesinin dermatoloji bölümüne başvuran hastalardaki deri problemlerinin sıklığının belirlenmesi amaçlandı.

Ocak – Aralık 2011 tarihleri arasında yapılan araştırmada, pediatrik dermatoloji polikliniğine başvuran 0 – 16 yaş arası 4025 hasta değerlendirildi ve 143 farklı deri hastalığı tanısı konuldu. 

Saptanan verilere göre, hastaların 2088 ‘i (% 51.9) kız, 1937 kişi (% 48.1) ise erkek olgulardı.

Tüm yaş gruplarında en sık görülen ilk 10 hastalık sırasıyla, kontakt dermatit % 15.6, siğiller % 8.7, atopik dermatit % 7.8, akne vulgaris % 6.9, seboreik dermatit % 4.3, insekt bite % 3.6, molluskum kontagiozum % 2.9, keratozis pilaris % 2.6, kserozis % 2.4, ürtiker % 2.2 olarak belirlendi.   

Akne vulgaris, keratozis pilaris, telogen effluvium ve kserozis kızlarda; atopik dermatit, pitriyazis alba, ürtiker ve alopesi areata erkeklerde daha sıktı.

AKNE VULGARİS % 87 'LİK ORANLA EN SIK GÖRÜLEN HASTALIK

Yaş grubuna göre yapılan değerlendirmede 6 – 11 yaş aralığındakiler % 32.7 (1318 hasta) oranı ile en sık başvuran yaş aralığıydı. 0 – 2 yaşta atopik dermatit % 63, 3 – 5 ve 6 – 11 yaşta kontakt dermatit % 23 - % 33, 12 – 16 yaşta ise akne vulgaris % 87 en sık görülen hastalık olarak kayda geçti.

Hastaların mevsimlerine göre dağılımının incelenmesinde; ilkbaharda kontakt dermatit, sebareik dermatit, pitriyazis rosea, deri enfeksiyonları, ürtiker daha fazla görülürken; siğiller, keratozis pilaris, ter bezi hastalıkları, nevüs ve vitiligo yazın daha çoktu.

Atopik dermatit, insekt bite, kserozis, telogen effluvium sonbaharda, akne vulgaris, molluskum, ürtiker, pitriyazis alba ve psoriasis kış aylarında daha sıktı.

 Sonuç olarak bakıldığında çocuk hastalarda tespit edilen deri hastalığı; kontakt dermatit % 15.6 siğiller % 8.7 ve atopik dermatit % 7.8 şeklinde saptandı.

Bizde cilt hastalıklarının merak edilenlerini genel çerçevede belirlemek amacıyla tüm sorularımızı Uzm.Dr. Veysi Gündoğdu‘ya yönelttik.

NE GİBİ FAKTÖRLER CİLT HASTALIKLARINI TETİKLER

Güneş – ultraviyole, yaş, kişisel faktörler, temizlik, ilaçlar, enfeksiyonlar vb. birçok etmen cilt hastalıkları oluşumunu etkiler.

-Gençlerin problemlerinden biri olan sivilce ve akne sorunu için ne önerirsiniz? Neler yapmalıyız? 

Cilt temizliğine dikkat edilmeli ve eğer akne oluşmuş ise ona uygun olarak uzman hekim tedavisi yapılmalıdır.

-Tükettiğimiz gıdalar, mevsimsel değişiklikler, stres ve çevresel birçok etkenin cildimizdeki yeri ve önemi nedir? 

Tüketilen gıdalar alerjen özellikte ise cildimizde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Bunun dışında mevsimsel değişiklikler, stres ve güneş – ultraviyole de cildimizde farklılıklara (lekelenme – ürtikeryal reaksiyonlar, deri kanseri gelişimi vs.) sebep olabilir.

-Saç diplerimizde, ayak parmak aralarında ya da vücudumuzun birçok nemli bölgesinde oluşan egzama/mantarlar zamanla büyük ölçekli zararlara zemin hazırlar mı?

Deri mantar enfeksiyonları tedavi edilmediğinde tırnak mantarı enfeksiyonlarına, bazen de deri ve iç organ enfeksiyonlarına neden olabilirler.

-Cildimizin bir diğer sorunu da benler, bu konuda insanlar biraz daha tedirgin yaklaşım içerisindeler, malum kanser gibi ciddi hastalıklara sebebiyet verebiliyor. Bu konuda cilt kanserinin belirtileri nelerdir?

Derideki benlerin renklerindeki değişiklikler, hızla büyümeleri, ağrılı, kanamalı olmaları önemlidir. Ayrıca özellikle 50 yaş üzerinde vücuttaki sert, iyileşmeyen yaralarda mutlaka dikkatli olunup bir dermatoloğa muayene olunmalıdır.

“ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE ALINAN ULTRAVİYOLE DOZU İLERİKİ YAŞLARDA DERİ KANSERİNİN GELİŞİMİNE NEDEN OLABİLİR

-Peki nasıl tedbirler alabiliriz? Burada genetik faktörler de etkili midir?

Genetik faktörlerde önemli olmakla beraber yapılabilecek olanlar; özellikle çocukluk çağında aşırı güneşe maruz kalmamak önemlidir. Çünkü çocukluk döneminde alınan ultraviyole (uv) dozunun yüksek olması ileri ki yaşlarda deri kanserinin gelişimine neden olabilir. Ayrıca vücuttaki geniş deri yanık skarları(izleri) deri kanseri gelişiminde önemli yeri vardır ve güneşten korunmayı gerektirir. Çok güneşli bölgelerde yaşayan özellikle güneşten koruyucu kremler kullanmalıdırlar. Çok sık solaryuma girmekte risk oluşturur.  

-Size muayene olmaya gelen herhangi bir hastanızda cilt kanserine rastladınız mı? 

Deri kanserleri özellikle ellili yaşlarından sonra daha sık rastlanılır. Biz de polikliniğimizde zaman zaman deri kanserlerine rastlıyoruz.

-Cilt kanseri tedavisinde hangi tedavi çeşitlerini uyguluyorsunuz?  

Deri kanserlerinin tedavisinde en geçerli yöntem cerrahi olarak çıkartılmalarıdır. Buna ek olarak kanser türlerinde ilaç tedavileri ve radyoterapide uygulanır.

“Malign Melanom da erken tedavi önemli"  

-Tedavi sonucunda iyileşme olanağı sunuyor mu?

 Deri kanserlerinin çoğunda cerrahi çıkarım yeterli olmaktadır. Fakat malign melanom gibi deri kanserlerinde erken tedaviyi yakalamak çok önemlidir ve direkt sağ kalım süresini etkiler. 

-Türkiye geneline bakıldığında hangi sıklıklarda gözlemlenir? 

En kötü deri kanseri olan malign melanom tüm deri kanserlerinin % 5‘lik kısmını oluşturur. Türkiye genelinde görülme sıklığı 100.000 kişiden 1.6‘sını kapsar. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal