Soğuk Hava Kalp Krizini Tetikliyor

Kış mevsimi ile birlikte soğuk havalara bağlı kalp krizi riski de artıyor. Kış aylarında özellikle vücut ısısındaki ani değişimler kalp sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Özellikle kalp hastalarının soğuk havanın etkisine maruz kalmamaları öneriliyor.

19.02.2021-12:49 - (Son Güncelleme: 19.02.2021-12:49) Soğuk Hava Kalp Krizini Tetikliyor

Soğuk hava ve rüzgarın kalp hastaları için riskli olduğunu belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Can Hamsici, ‘Kış aylarında kalp sağlığını olumsuz etkileyen faktörlerin başında soğuk hava ve aşırı rüzgar gelmektedir. Bu iki faktöre aynı anda maruz kalmak, vücut ısısında ani değişimlere neden olarak kalp krizi riskini de artırmaktadır. Göğüs kafesi ortasında başlayıp, bazen sol kola, omuza, çeneye doğru yayılım gösteren, baskı, ağrı, yanma ve ağırlık hissi tarzında birkaç dakikadan fazla süren yakınması olan bu tip belirtiler, kalp krizinin işareti olabilir. Yine; tek veya iki kolda, karnın üst kısmındaki ağrı ve rahatsızlık hissi, buna eşlik eden, bulantı, nefes darlığı, soğuk terleme gibi belirtiler de kalp krizi belirtisi olabilir. Kalp krizi geçiren hastalarda; ağrı bazen karnın üst kısmında olmakta, gerek hasta gerekse doktor tarafından mide ağrısı sanılıp atlanabilmekte ve dramatik sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Şeker hastalarında özellikle her zaman göğüste ağrı olmaz. Aşırı yorgunluk, halsizlik, bulantı, terlemeler geçirilen kalp krizini işaret edebilir. Bu tip yakınmaları olan hastaların, doktorunu uyarıp, kendisinde şeker hastalığının olduğunu belirtmesinde büyük fayda vardır. Tipik kalp krizi belirtileri dışında; özellikle karın ağrısı olan yaşlı hastalarda ve şeker hastalarında mutlaka EKG çekilip, vakaların atlanmaması hayati önem taşımaktadır. Kalp hastalarının kış aylarını da sağlıklı bir şekilde geçirebilmeleri için soğuk havadan ve kalabalık ortamlardan uzak durması çok önemlidir. Özellikle havaların aşırı soğuduğu dönemlerde vücut ısısını korumak için kalın çorap giyilmeli, eldiven ve beresiz sokağa çıkılmamalıdır’ ifadelerini kullandı.

AKCİĞER ENFEKSİYONLARINDA KIŞIN ARTIŞ GÖRÜLMEKTE 

Kışın akciğer enfeksiyonlarında artış görüldüğünü ifade eden Dr. Can Hamsici, ‘Kış aylarında özellikle yaşlılarda ve kalp hastalarında akciğer enfeksiyonlarında da artış görülmektedir. Soğuğa maruz kalan kalp hastalarında basit bir gribal enfeksiyon, akciğerleri etkisi altına alacak önemli bir sağlık sorununa dönüşebilir. Bu nedenle kronik kalp hastaları soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara yol açacak soğuk ortamlardan uzak durmalı ve kışın dışarıda çok az vakit geçirmelidir. Hava akımına uzun süreli maruziyet kalp sağlığını önemli ölçüde tehdit ettiğinden, çok soğuk havalarda evde vakit geçirmeleri uygundur. Kalp kapak hastaları, kalp yetmezliği hastaları, koroner arter hastaları ve bypass olan hastalar soğuğa bağlı kriz riski ile karşı karşıyadır, bu nedenle gerekli önlemler almalıdır’ dedi.  

BİTKİSEL İLAÇ KULLANILMAMALI 

‘Bitkisel ilaçlardan uzak durulmalı’ diyen Kardiyoloji Uzmanı Dr. Can Hamsici açıklamasını şöyle tamamladı: 

‘Bilinçsiz bitkisel ilaç kullanımı da kalp krizini tetikleyen etkenlerden biridir. Doğadan alınan bitkilerin kalbe ne gibi etkiler yapacağı bilinmemektedir. Bazı bitkisel ilaçlar damarların daralmasına yol açabilir. Kalp rahatsızlığı bulunan kişilerin doktor tavsiyesi dışında ilaç kullanmamaları önerilmektedir.’ 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal