25.01.2021-17:13 (Son Güncelleme:25.01.2021-17:13)


1

Yapılan Araştırmaya göre kadınlar kalp krizi geçirdiklerini anlamıyorlar ve sözde 'sessiz kalp krizini' hissedemiyorlar. Bu çalışmaya göre kadın ölüm oranı %70'e ulaştı.



2

Bilim insanları, kadınların özgül ağrı eşiklerinin yüksekliği nedeniyle kalp krizlerini erkeklerden daha az hissettiklerini bildirdi. Norveç'te Tromsö Üniversitesinden araştırmacıların 4 bin 849 yetişkin erkek ve kadın üstünde yapmış oldukları çalışma, kalp krizi geçirdiği halde bunu fark etmeyen kadınların sayısının erkeklerden daha fazla olduğunu gösterdi.



3

Araştırma çerçevesinde ağrı eşiğinin yüksekliği ile 'sessiz kalp krizi' denilen, belirtileri hasta tarafından fark edilmeyen krizler arasındaki bağı anlamaya çalışan bilim insanları, ilk aşamada deneklerin acı eşiklerini teste tabi tuttu.



4

Deneklerden ellerini 3 derece soğuk suda bekletmelerini isteyen araştırmacılar erkeklerin kadınlardan daha uzun süre ellerini suyun içinde tutabildikleri gördü.



5

Fakat genel ağrı eşiği erkeklerden düşük olan kadınların kalp krizine yol açan özgül ağrılar söz konu olduğunda ağrı hislerinin erkeklerden daha yüksek olduğu görüldü.



6

Deneklerin geçmiş zamanda kalp krizi geçirip geçirmediğini anlamak için EKG'lerini çeken araştırmacılar, geçmişte kalp krizi geçirdiği halde bunu fark etmeyen bireyler arasında kadınların oranının erkeklerden daha fazla olduğu saptanmıştır. Oranın erkeklerde %58 iken, kadınlarda %75'e kadar çıktığı belirlendi.



7

Araştırmanın baş yazarı Dr. Andrea Ohrn, kadınların göğüs ağrısı gibi kalp krizi sırasında gerçekleşen ağrılara erkeklerden daha dayanıklı olmalarının bu tabloyu ortaya çıkardığı görüşünü dile getirdi.



8

Kadınlarda kalp krizi semptomlarının farklı gelişiminin nedeni olabileceği belirtiliyor. Dünya çapında erkekler kadınlardan daha fazla kalp krizi geçiriyor ve kadınlar da erkeklerden daha yüksek kriz nedeniyle ölüm oranlarına sahip.



9

Krizin ilk saatlerinde kurtarılabilen miyokardın yarısı yok edilemeyeceği için krize zamanında cevap verilememesi ölüm olasılığını% 70 artırmaktadır. Bulgular Journal of the American Heart Association'da yayınlandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR