Ceviz ne zaman ve nasıl toplanmalı? Ceviz hasat dönemini etkileyen faktörler

Ceviz hasat tarihi cevizlerin çeşidi ve o senenin sıcaklık ve yağış değerleri ile cevizin yetiştiği bölgeye göre değişmektedir. Peki, en doğru ceviz toplama zamanı ne zamandır? İşte ceviz hasadıyla ilgili bilgiler...

28.06.2022-17:53 - (Son Güncelleme: 28.06.2022-17:53) Ceviz ne zaman ve nasıl toplanmalı? Ceviz hasat dönemini etkileyen faktörler

Ceviz hasat zamanı cevizin çeşidi, o senenin sıcaklık ve yağış değerleri ile cevizin yetiştiği bölgeye göre değişmektedir. Türkiye'de ceviz hasatları genel olarak Eylül ayının ortalarında başlayarak, Ekim ayının sonuna dek sürer. Hasat zamanını anlamanın en kolay yöntemi, cevizin yeşil kabuklarının 1/3'ünün çatladığı dönemi takip eder.

Ceviz toplamaya, iç cevizin rengi açıldığında yapılmalı. İç cevizin olgunlaştığı ise iç cevizle sert kabuk arasındaki dokunun kahverengiye dönmesiyle anlaşılır. Cevizler tam zamanında hasat edilmelidir. Aksi taktirde cevizin iç rengi koyulaşarak kalitesi düşmeye başlar.

Ceviz hasat zamanı nasıl anlaşılır?

- Cevizin içi dolgun olmalı, içerisinde boşluk olmamalı

- Ceviz içindeki uçlarda yumuşak yerler kalmamalı

- Kahverengi kabuğunun tamamen sertleşmesi gerekir

 ceviz hasatı nasıl yapılır

Ceviz hasatında kullanılan sırıklar, cevizin fidanlarına zarar verir ve sonraki yıl ağacın ceviz vermesine engel olur. Hasat işlemlerinde mekanik sarsıcı, iş makinesi kullanılması iş gücünden tasarruf sağlayacağı gibi fidanların zarar görmesinin de önüne geçer. Ancak bu imkanlara sahip değilseniz ağacı silkeleme yöntemini de kullanabilirsiniz. 

Esmagül Koçak
esmagulk@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal