Bazı çocuklar yeni bir ortama girdikleri zaman veya yeni biriyle tanıştıklarında iletişim kurmakta zorlanabilirler. Çünkü çocuklar ilk defa girdikleri ortamda öncelikle etrafını izler ve kendini güvende hissettiği zaman iletişim kurmaya başlar. Fakat bazen çocuklar arkadaş ortamlarına girdikleri zamanlarda bile kendilerini ifade etmekte zorluk çeker, kalabalık ortamlara giremez, herhangi bir soru sorulduğu zaman cevap veremezler. Bu durumu sık yaşandığında çocuğun içe kapanık olabileceği düşünülür. Hatta öyle ki, bazı çocuklarda bu beden diline de yansıyabilir. Çocuk Gelişim Uzmanı Selin Şit konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
İÇİNE KAPANIKLIĞIN NEDENLERİ
Aile içinde şiddet ve baskı olması çocuğun içe kapanık olmasına neden olabilir. Evdeki baskıdan dolayı çocuk ezilir ve düşüncelerini ifade edemeyen bir çocuk olabilir.
Çocuk, anneyle yeteri kadar duygusal bağ kuramazsa bu, çocuğun içe kapanık olmasına ya da çok fazla hırçın olmasına neden olabilir.
Çocuğun düşüncelerine değer verilmez, her durumda aşağılanır, sürekli olumsuz yanıtlara maruz kalır ve engellenirse çocuk, kendisini ifade etmekten çekinir ve büyüdükçe kendi sınırlarını çizemeyen, başkalarına bağlı yaşayan, korkak, çekingen, içe kapanık ve hatta ileri safhalarda sosyal fobi yaşayan bir çocuk haline gelebilir.
ANNE BABALARA TAVSİYELER