Biz bu besini tükettikçe o da bizim ömrümüzü tüketiyor! İnsanları hızla yaşlandırıyor!

Türk toplumu olarak en çok tükettiğimiz besin ekmek demek yanlış olmayacaktır. Herkesin sofralarında çokça yer alır. Ancak sevilerek yenen bu besin devamlı halsizliğe ve yorgun hissetmeye neden oluyor. Üstelik kronik hastalık riskini de artıyor. Ekmeğin insan sağlığına etkisini sizler için haberimizde detaylandırdık. Alırken bir kez daha düşünün…

19.12.2023-09:50 - (Son Güncelleme: 19.12.2023-18:00) Biz bu besini tükettikçe o da bizim ömrümüzü tüketiyor! İnsanları hızla yaşlandırıyor!

Hızlı yaşlanmaya neden olan ekmek, beslenme listesinden çıkarılması gerektiği konusunda uzmanlar çokça vurguluyor. Zararı bilinmesine rağmen her gün tüketilmeye devam ediyor. Gelin hep beraber etkilerini inceleyelim.

Obezite riskini arttırıyor

Ekmek

Kilo vermek isteyenlerin, baş düşmanı ekmek, tüketmeyi bırakanların %70'inden fazlası ilk 2 hafta içinde kilo verir. Orta boy bir dilim ekmek 0,6 gram lif içerir ve diğer bileşenler vücut yağına dönüşür. Ekmeğin glisemik indeksi çikolatadan bile daha yüksektir. Hamur işlerinde bulunan nişasta, sindirim sisteminde parçalanarak kan dolaşımına giren glikoza dönüşür. Bu da kısa sürede acıkmanıza neden olacağı anlamına gelir. Ekmek tüketmek kısa bir süre sonra acıktırmanızı hızlandırır. Ekmek yemenin zararları, tüketilen miktar, tip ve bireysel sağlık durumu gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir. Ancak genel olarak, aşırı miktarda rafine edilmiş beyaz un içeren ekmek türleri, bazı sağlık sorunlarına neden olabilir. İşte ekmek tüketiminin potansiyel zararları

Açlık hissinin hızla geri gelir

Beyaz ekmek gibi rafine edilmiş undan yapılan ekmekler, yüksek glisemik indekse sahip olabilir. Bu, kan şekerinin hızla yükselip düşmesine neden olabilir, bu da enerji dalgalanmalarına ve açlık hissinin hızla geri gelmesine yol açabilir.

Kalorinizi arttırır

Bazı ekmek türleri, özellikle hazır marketlerde satılan paketlenmiş ekmekler, yüksek miktarda şeker ve katı yağ içerebilir. Bu da kalori alımını artırabilir ve kilo kontrolü üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir.

Çölyak Hastalığı  olanlar için ekstra tedbir gerekiyor

ekmek

Buğday, arpa ve çavdar gibi tahılların içindeki gluten, bazı insanlar için bir sorun olabilir. Gluten hassasiyeti veya çölyak hastalığı olan bireyler, gluten içeren ekmekleri tüketmeleri durumunda sindirim problemleri ve diğer sağlık sorunları yaşayabilirler.

Her diyet için uygun değil

diyet

Bazı diyetler, özellikle düşük karbonhidratlı diyetler, ekmek tüketimini sınırlayabilir veya ortadan kaldırabilir. Bu tür diyetlere uyan bireyler için ekmek tüketimi kısıtlanabilir.

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal