BioNTech, Sinovac Aşısı Olan Türk Vatandaşları Hangi Ülkelere Gidebilir?

Koronavirüs aşılama süreci tüm dünyada devam ederken çok sayıda ülke kapılarını turistlere açtı. Türkiye'de uygulanan Sinovac ve Pfizer/BioNTech aşıları Batı'da kısmen kabul görüyor. Peki Türk vatandaşları hangi ülkelere seyehat edebilir?

26.07.2021-19:13 - (Son Güncelleme: 26.07.2021-19:13)

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarına göre Türkiye'de 23 milyon kişi aşı olmadı. İkinci doz aşı olmayan kişilerin sayısı ise 17 milyon. İki doz aşı olup üçüncü doz aşı olmayan kişilerin sayısının ise 9 milyona yaklaştığı ülkede 65 milyon kişinin en az 1 doz aşı olduğu belirtildi. Peki Türk vatandaşları hangi ülkelere seyehat edebilir?

AŞI OLANLAR YURT DIŞINA ÇIKABİLİR Mİ?

Dünyda uygulanan aşılama süreci devam ederken çok sayıda ülke sınırlarını turistlere açma kararı aldı. Özellikle Avrupa Birliği içerisindeki farklı ülkelerin bambaşka aşı uygulamaları dikkat çekerken ABD ve Kanada gibi ülkeler de belirli aşıları kabul görüyor. Aşı olan Türk vatandaşlarının seyahat edebilecekleri ülkeler:

FRANSA

Fransa, Avrupa İlaç Dairesi tarafından onaylanan aşılardan olanları kabul ediyor. Fransa, Pfizer/BioNTech, Moderna ya da AstraZeneca’nın ikinci dozunu olduktan iki hafta sonra ülkeye girmek isteyenleri kabul ediyor. Fransız makamlar tek dozluk aşı olan Johnson & Johnson’ın aşı vurulan ziyaretçileri de ülkeye kabul ediyor.

Ayrıca aşı olmayanların ise sağlık sorunu ile cenaze gibi nedenlerle ülkeye girişine izin veriliyor. Bu durumlarda da negatif PCR testi ve karantina gibi uygulamalar istenebiliyor.

İSPANYA

Ülke sınırlarını Hazirandan beri turistlere açmış olan İspanya’ya gitmek isteyenler Avrupa İlaç Dairesi'nin ya da Dünya Sağlık Örgütü’nün onayladığı aşıları olduktan sonra ülkeye giriş yapabiliyor. Bahsi geçen aşılar ise Pfizer/BioNTech, Sinovac, Sputnik V. Bu kişilerin ziyaretlerinden 14 gün evvel ikinci doz aşılarını olmuş olması talep ediliyor.

İSVİÇRE

İsviçre’de de koronavirüs aşısı olan kişiler ve belirli şartları karşılayanlar herhangi bir test ya da karantina sürecine girmeden ülkeye giriş yapabiliyor.

Eğer Schengen vizesine sahipseniz ve doğru aşıları olduysanız, ülkeye ziyaret gerçekleştirebilirsiniz. İsviçre, Pfizer/BioNTech, Moderna ve Johnson & Johnson aşısının yanı sıra Türkiye’de de kullanılan Sinovac aşısı kabul ediliyor. Ancak İsviçre, tek doz aşı değil, iki doz aşı olunmasını kabul ediyor.

YUNANİSTAN

Yaklaşık 50'ye yakın ülkeye kapısını açan Yunanistan'da turistlerin ya aşı olması ya da negatif PCR testi bildirmesi gerekiyor. Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna, Novavax, Johnson & Johnson, Sinovac, Sputnik V, Casino Biologics ve Sinopharm’ın aşılarını olmuş kişiler Yunanistan'a kabul ediliyor. Ancak Yunanistan’a girişte rutin 'test kontrolüne' denk gelme ihtimali de var.

HIRVATİSTAN

AB içerisinde ülkelerin farklı uygulamaları bulunuyor. Bunlardan biri de Hırvatistan… Hırvatistan AB’nin (yani EMA’nın) onayladığı aşıların yanı sıra Sputnik V aşısını da kabul ediyor.

ALMANYA

Sınırlarını yalnızca 'zorunlu sebeplerle' açan Almanya’da da koronavirüs aşı belgesi talep ediliyor. Almanya’nın 'riskli alan' olarak belirlediği ülkelerden gelenler ise karantinaya tabi tutuluyor. Ancak aşı belgesi varsa gezginler bu uygulamadan muaf oluyor.

MACARİSTAN

Macaristan'da farklı bir uygulama var. Macaristan yaptığı ikili anlaşmalarla  Slovenya, Türkiye ve Sırbistan gibi ülkelerden gelen ve aşı olan turistlere kapılarını açtı.

AVUSTURYA

Avusturya’ya gitmek isteyen Türk vatandaşları Sinovac veya BioNTech/Pfizer aşısını olduklarını belge ile ispatlarsa ülkeye girebiliyor.

DANİMARKA

Danimarka’ya seyahat etmek isteyen Türk vatandaşlarının Pfizer/BioNTech aşısı olduklarına yönelik belgeyi bildirmeleri gerekiyor. Kopenhag hükümeti Sinovac aşısı olanların ülkeye girişini kabul etmiyor. Danimarka’ya girmek için aşı belgesi ve en az 2 hafta öncesinde aşı şartı gerekiyor. Danimarka, aşı süresi üzerinden 12 ay sonrasında ülkeye girişlere izin vermeyeceğini söyledi.

KANADA

Kanada’da da tam aşılarını olanlar karantina uygulamasına maruz kalmadan ülkeye giriş yapabiliyor. İkinci doz aşının üzerinden 14 gün geçmesi ile ülkeye giriş yapılmasına izin veren ülkeye girmeden evvel bu belgeyi ArrveCAN adlı platforma yüklemek gerekiyor.

Kanada tarafından kabul edilen aşılar ise, Moderna, Pfizer/BioNTech, Johnson & Johnson, AstraZeneca aşıları. Sputnik V ve Sinovac’ın da dahil olduğu diğer aşılar Kanada'da kabul edilmiyor. Kanada aşı belgesinin Fransızca veya İngilizce olmasını istiyor.

ABD

Amerika'ya girişlerde de bazı belirli aşılar talep ediliyor. İki doz aşı olanların ikinci dozundan 2 hafta sonrasında ülkeye alınabileceği belirtilirken tek dozluk aşıda da iki haftalık bir bekleme süresi bulunuyor.

ABD’nin resmi web sitesinde, Moderna veya Pfizer/BioNTech aşısının ikinci dozundan 2 hafta sonra turistlerin ülkeye girebileceği belirtilirken Türkiye’de kullanılmayan Johnson&Johnson’ın tek dozluk aşısından sonra da iki hafta beklenilmesi gerektiği belirtiliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal