Bilim Kurulu Üyesi Coronavirüs İçin Tarih Verdi

Sağlık Bakanlığı Coronavirüs Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz coronavirüs salgınına yönelik değerlendirme yaptı. Kayıpmaz, dişimizi sıkmamız gerektiğini söyledi ve "Haziran ayında bir miktar nefes alacağımızı umuyorum." dedi.

07.04.2020-09:17 - (Son Güncelleme: 07.04.2020-13:10) Bilim Kurulu Üyesi Coronavirüs İçin Tarih Verdi

Çin'in Vuhan kentinden yayılmaya başlayan coronavirüs salgını yaklaşık olarak 1 aydır ülkemizde de etkili oldu. Kısa sürede 30 binden fazla insanımız virüsten etkilenirken, vatandaşlar evde kal çağrılarını dikkate aldı. 

Coronavirüsle ilgili olarak Milliyet'e değerlendirmelerde bulunan Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, ekipman konusuyla ilgili olarak, tüm personelin kişisel koruyucu ekipman giyerek görev yaptığını belirtti. Ekipmanların sağlık çalışanının olmazsa olmazı olduğunu söyleyen Kayıpmaz, "Kişisel koruyucu ekipmanın içinde neler hissedildiğini tarif edecek olursak. Benim gibi saçı olmayan birisi için bu saydığım ekipmanların arka tarafındaki lastik bantları bile yüzünüzü ve başınızı fazlasıyla rahatsız ediyor." dedi.

"KENDİNİ EN SEVDİKLERİNDEN İZOLE ETTİ"

Kayıpmaz konuyla ilgili olarak açıklamalarının devamında, "Kullanılan ekipmanları sıralamamdaki amaç, sağlık personelinin fedakârca insan sağlığına katkı sunabilmek ve kendilerinin bu virüsle enfekte olup olmadığını önemsemeksizin diğer hastalarımıza ve kendi ailelerine bu hastalığı bulaştırmamak için gösterdiği çabayı gözler önüne sermek. Bu süreçte kimi acil sağlık personeli evinin dışında Sağlık Bakanlığı tarafından tahsis edilen misafirhane, otel gibi yerlerde kalmayı tercih etti, kimi de kendi evinde, kendini en sevdiklerinden izole etti." ifadelerine yer verdi.

"EN BÜYÜK ETMEN GÜNLÜK TEST SAYISI"

İlk vaka açıklandığı tarihten 5 Nisan'a kadar gelen süreçteki vaka sayısını değerlendiren Kayıpmaz, "Bu kadar pozitif vakayı yakalamamızda en büyük etken tabi ki günlük test sayısında 20 bini geçmiş olmamız. Pozitif olduğu tespit edilen vakaların aynı zamanda yakın temaslıları da taranıyor. Pozitif vakalarla yakın teması olmuş kişilerin izolasyonuyla da hastalığın yayılmasının önüne geçilmesi hedefleniyor." şeklinde konuştu.

"EN KRİTİK DÖNEME GİRDİĞİMİZİ DÜŞÜNÜYORUM"

Türkiye'nin sağlık kapasitesi gücünü vurgulayan ve vatandaşların sosyal izolasyon kurallarına uyması durumunda salgını en az hasarla atlatmanın mümkün olduğun söyleyen Kayıpmaz, "Bu bağlamda biyoistatistiksel modellemelere göre önümüzdeki iki haftanın çok kritik olduğunu, hatta en kritik döneme girdiğimizi düşünüyorum. Bir süre daha dişimizi sıkarsak, haziran ayında bir miktar nefes alacağımızı umuyorum. Unutulmamalı ki bu bizim elimizde. Özellikle bu iki hafta olmak üzere nisan ayı içerisinde evde ne kadar sıkılırsak, bunun meyvelerini o kadar erken toplarız." dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal