Bilim insanlarından Marmara uyarısı: Bursa’da yeni fay keşfedildi

Deprem riskiyle karşı karşıya olan Marmara’da bilim insanları tarafından yeni bir fay hattı keşfedildi. Yapılan tespitlere göre Bursa’da daha önce haritada yer almayan ve 7,3 şiddetinde deprem üretme potansiyeli olan bir fay tespit edildi.

23.02.2024-09:14 - (Son Güncelleme: 23.02.2024-17:36)

AFAD’ın desteğiyle Bursa’da 1850-1855 yılları arasında gerçekleşen 3 büyük depremin kaynağını bulmak için çalışmalar yapan bilim insanları şehrin altından geçen ve daha önce tespit edilemeyen yeni bir fay hattı ortaya çıkardı. 

Ankara, Kocaeli ve Eskişehir Teknik Üniversitelerinin işbirliğiyle gerçekleştirilen bir çalışmada, Kayapa-Yenişehir arasında bulunan 25 noktada sismik ölçüm yapıldı. Yapılan bu ölçümler sonucunda, 95 kilometre uzunluğunda aktif bir fay hattının varlığı tespit edildi. Bu önemli keşif, jeoloji alanında saygın bir konumda bulunan 'Journal of Structural Geology' dergisinde yayımlandı.

7.3 şiddetine kadar deprem üretebilir

Akşam’da yer alan habere göre projede yer alan isimlerden Ankara Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Gürol Seyitoğlu, fay hakkında şunları söyledi:

"Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın 3 kolu var. Bir tanesi Marmara Denizi'nin içinden geçiyor. İkincisi İznik Gölü ve Mudanya civarından; üçüncü kolu ise Bursa üzerinden geçiyor. Bursa'dan Susurluk'a oradan da Balıkesir, Akhisar ve İzmir üzerinden Ege Adaları'na kadar uzanıyor. İşte Kayapa-Yenişehir Fayı da bu güzergâh üzerinde bulunuyor. Bursa Ovası içinde bu fayı tespit ettik. 7.3'e kadar deprem üretme kapasitesi söz konusu. İstanbul'u etkilemesi veya Marmara Denizi içinde beklenen depremin Bursa'yı etkilemesi kaçınılmaz bir gerçektir."

Bursa fay hattı

624 yıllık bir suskunluk var

Jeoloji Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Engin Er, Yenişehir Ovası'nda en son depremin 1400 yılında meydana geldiğini hatırlatarak, "624 yıllık bir suskunluk var" dedi. Er, yeni fayın alüvyon zeminin altından geçtiğine dikkat çekerek, "En büyük yıkım Yenişehir kolu ile Bursa Ovası'nda olur" ifadelerini kullandı.

Timsah Arena ile Şehir Hastanesi arasında

Yeni fay, Kayapa bölgesinden Bursa Ovası'na kadar 40 km uzanırken; Yenişehir'e devam eden kol ise 55 km uzunluğa sahip. Fay, Timsah Arena ile Şehir Hastanesi arasından geçerek şehir merkezine ulaşmakta ve Yenişehir havzası doğusunda Toprakdere Fayı ile birleşiyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal