Betimleme Ne Demek?

Betimleme kelimesi edebi ortamlarda da günlük dilde de kullanılır. Peki, Betimleme çeşitleri nelerdir? Betimleyici anlatım özellikleri nedir? Betimleyici anlatım örnekleri nelerdir?

15.05.2021-16:37 - (Son Güncelleme: 20.01.2022-12:12) Betimleme Ne Demek?

Betimleme sözcüğü, edebiyat içerisinde ortaya çıkmış bir kelime olsa da günlük dilde çeşitli amaçlarla da kullanılır. Betimleme kavramı edebi ortamlarda olduğu gibi günlük dilde de kullanıldığı için merak edilen kavramlardan birisidir.

NE DEMEK?

Betimleme sözcüğü, tasvir etme anlamına gelmekte olup bir şekilde kelimeler ile resim çizme sanatıdır. Betimleme, varlıkların öne çıkan özelliklerini anlatarak yazı aracılığı ile göz önünde canlandırma işlemine verilen isimdir. Betimleyici anlatım ile birlikte okuyucunun çeşitli duyularına hitap edilir. Örneğin bir çiçek betimlenirken çiçeğin şekli, rengi, kokusu, boyutu açık bir şekilde tasvir edilir.

BETİMLEMEK NE DEMEK?

Betimlemek, edebiyatta en çok kullanılan ve bir metnin akıcılığını da en çok etkileyen yazım tekniklerinden birisidir. Betimlemek, bir şeyi, göz önünde canlanacak şekilde, kavramın veya nesnenin kendine özgü yönlerini belirterek, söz ya da yazı ile anlatmak şeklinde de belirtilebilir. Bu işlem doğru yapılırsa, betimlenen varlık, okuyucunun zihninde açık bir şekilde boyut kazanır.

Betimleme Yapmak

BETİMLEME ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Betimleme çeşitleri "Açıklayıcı, Sanatsal, Ruhsal ve Fiziksel" olmak üzere dört başlıkta toplanır. Açıklayıcı betimlemede amaç bilgi vermektir. Yazar, açıklayıcı betimleme içerisinde kendi kişisel düşüncelerine ve duygularına yer ayırmaz, varlıkları olduğu gibi anlatmaya çalışır. Sanatsal (izlenimsel) betimlemede ise bunun aksine, görüntüler olduğu gibi aktarılmaz, yazarda bırakmış olduğu duygu ve düşünceler ile birlikte aktarılır. Sanatsal kaygı ve düşüncelerin ön planda olduğu metin türlerinde yani bir başka deyiş ile roman ve hikayelerde bu betimlemelerden yararlanılır. İzlenimsel betimleyici anlatımda öznellik ön plandadır. Ruhsal Betimleme, bireyin iç dünyasının açıklandığı, bireyin ruhsal durumunun tasvir edildiği betimleme çeşididir. Fiziksel Betimleme ise, bireylerin dış görünüşlerinin tasvir edildiği bir anlatma çeşididir.

BETİMLEYİCİ ANLATIM ÖZELLİKLERİ

Betimleyici anlatım içerisinde gözlem ve görsellik dikkat çeker. Bu sebeple nesnel ya da öznel fark etmeksizin anlatılan durum ya da şey göze hitap edecek bir şekilde tasvir edilir. Betimlemede sıfat türünde bulunan kavramlardan bolca yararlanılır. Varlıkların diğer ürünlerden ayırıcı ve dikkat çekici yönleri yer bulur. Roman, hikaye, tiyatro gibi türlerde sıkça kullanılır. Öyküleyici anlatım ile birlikte kullanımı genelde tercih edilir. Betimleyici anlatım "Açıklayıcı, Sanatsal, Ruhsal ve Fiziksel" olmak üzere dört başlıkta incelenir.

BETİMLEYİCİ ANLATIM ÖRNEKLERİ

- Söylenenleri hiç duymuyormuşçasına dalgın, düşünceli ve üzgün bir tavırla işini yapmaya devam etti.

- Artık bahar geldi sözlerini derken bir anda hava bozmuş; damlar, sokaklar, kırlar kısa bir süre içerisinde karla örtülmüştü.

- Dışı siyah, içi kırmızı olan kupa ile çay içmek kahvaltıların en güzel anıydı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal