Başkan Erdoğan İle İspanya Başkanı Sanchez Ortak Basın Açıklamasında Bulundu!

Başkan Erdoğan ve İspanya Başkanı Sanchez, dün akşam Ankara'da bir araya geldi.

18.11.2021-10:54 - (Son Güncelleme: 18.11.2021-11:16) Başkan Erdoğan İle İspanya Başkanı Sanchez Ortak Basın Açıklamasında Bulundu!

Türkiye’ye gelen İspanya Başkanı Sanchez, Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. Ortak açıklama yapan ikilinin gündeminde Avrupa Birliği ve üyeliği olamk üzere birçok konu vardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ortak basın toplantısı gerçekleştiren İspanya Hükümet Başkanı Sanchez, ‘Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin bir parçası olmasını istiyoruz. Türkiye sadece bir komşu değil, AB için bir ortak bir müttefiktir’ dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde baş başa görüşmenin ve Türkiye-İspanya Hükümetlerarası 7. Zirvesi'nin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İspanya Başbakanı Sanchez'i ve heyetini Ankara'da misafir etmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi. Türkiye-İspanya Hükümetlerarası Zirve toplantılarını 2019'dan beri gerçekleştirdiklerini anımsatan Erdoğan, ‘İki ülke arasındaki ilişkilerin ele alındığı en üst düzey platformu oluşturmaktadır. Bugünkü zirveyle ilişkilerimizi bundan böyle kapsamlı ortaklık olarak tanımlamaya karar verdik. Ayrıca bir Zirve Takip Mekanizması kurarak hem kararlaştırdığımız hususların hayata geçirilmesini yakın takip altına aldık hem de atacağımız yeni adımlar için bir çerçeve oluşturduk.’ ifadelerini kullandı.

BİRÇOK AVRUPA ÜLKESİ BURADAKİ PATRİOTLARINI ALIP GÖTÜRÜRKEN İSPANYA BUNU YAPMAMIŞTIR

İspanya ile ortak birçok proje yürütüldüğünü aktaran Başkan Erdoğan, İspanya’ya patriot tutumu ile ilgili de teşekkür etti. Türkiye ve İspanya'nın, Avrupa'nın doğu ve batı ucunda Avrupa güvenliğini ve refahının çözüm taşı olarak stratejik konuma haiz 2 NATO müttefiki olduğunu vurgulayan Erdoğan, ‘İspanya 2015'ten bu yana Türkiye'de konuşlu Patriot Sistemleri ile ittifak dayanışmasının nasıl olması gerektiğini göstermektedir. Maalesef yine birçok Avrupa ülkesi buradaki Patriotlarını alıp götürürken İspanya bunu yapmamıştır. Bu vesileyle İspanyol dostlarımıza bir kez daha şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum.’ diye konuştu. İspanya'nın bu tutumunun diğer bazı müttefiklerce de örnek alınmasını temenni eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Özellikle savunma sanayi alanında İspanya ile birçok ortak proje yürütüyoruz. Ülkelerimizin potansiyelini göz önünde bulundurarak bu alandaki iş birliğimizi daha da derinleştirmeyi özellikle arzu ediyoruz. İspanya ile birlikte uçak gemisini yaptık ve şu anda denize indirmiş vaziyetteyiz ama biz inşallah şimdi bunun çok daha büyüğünü yine İspanya ile birlikte yapalım istiyoruz.’ dedi.

TÜRKİYE ORTALAMANIN ÜSTÜNDE BÜYÜYOR

Başkan Erdoğan’ın açıklamalarına katıldığını dile getiren İspanya Başkanı Sanchez, Türkiye’nin AB bünyesine katılmasını istediğini aktardı. İspanya Başbakanı Sanchez'in de açıklamaları şu şekilde; Bu sıcak karşılamadan dolayı çok teşekkür ederim. Ankara'da çok yoğun toplantılar gerçekleştirdik. Dostum Erdoğan'ın da dediği gibi bu tür toplantıları üst düzeyde düzenlediğimiz az sayıda ülke var. Türkiye ile İspanya arasındaki ikili ilişkiler çok olumlu. Ticari iş birliğimizin eski seviyelerine dönmesini istiyoruz. Türkiye ortalamanın üstünde büyüyor. Bu ileride de bu şekilde devam edecektir. Birbirimizden turist alıyoruz, aynı zamanda İstanbul'daki Cervantes ve Madrid'deki Yunus Emre enstitülerimizle iş birliğimizi güçlendirdik. İspanya ve Türkiye'nin ikili ilişkileri çok güzel bir olgunluk derecesine, olağanüstü bir dereceye ulaştı. Biz de devletler olarak bu dostluğu ilerlettik. Türkiye'de geçen ağustos ayında gerçekleşen orman yangınlarına destek gösterdik. Pandeminin başında Türkiye bize çok güzel bir dayanışma örneği olarak bize Kovid-19'la mücadele kapsamında malzeme sağladı. Türkiye'nin AB'nin bir parçası olmasını istiyoruz. Türkiye İspanya için sadece bir komşu değil, bir ortak. Türkiye'nin AB ile ilgili perspektifini destekliyoruz. NATO kapsamındaki iş birliğimiz bizi güvenlik alanında bir ortak da kılıyor. NATO zirvesi 2022'de Madrid'de gerçekleşecek. Türkiye gibi değerli, önemli bir ortağın, müttefikin toplantıda yer alması çok önemli.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal