Bakanlıktan Açıklama Geldi! Müsilajın Balık ve Midyeye Etkisi Var mı?

Marmara Denizi'nde iki haftada bir gerçekleştirilen balık ile midye tahlilleri, müsilaj problemi sebebiyle sıklaştırıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı, denizden çıkan balık ile midye ile ilgili açıklamada bulundu.

15.06.2021-14:00 - (Son Güncelleme: 15.06.2021-15:40) Bakanlıktan Açıklama Geldi! Müsilajın Balık ve Midyeye Etkisi Var mı?

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından Marmara Denizi'nde gerçekleştirilen balık ile midye tahlillerinde deniz salyasının olumsuz etkisi ile karşılaşılmadı. Genel Müdür Mustafa Altuğ Atalay, Marmara Denizi'ni etkisi altına alan deniz salyası sebebiyle denizden çıkan balık ile midyenin yenilip yenilemeyeceğiyle ilgili yapılan tahlillerin sonuç verilerini paylaştı.

''OLUMSUZLUKLA KARŞILAŞILDIĞINDA GEREKLİ TEDBİRLER ALINIR''

Genel Müdür Atalay, düzenlik bir şekilde iki haftada bir balık, midye ile sudan örnek alınıp, yapılan tahlillerin deniz salyası sebebiyle arttırıldığını dile getirdi. Mustafa Atalay, balık ile midyenin vatandaş sağlığı bakımından sık sık denetlendiğini ifade ederek, şu açıklamada bulundu:

"Yaptığımız analizlerde balığın yenmesine, midyenin tüketilmesine herhangi bir olumsuz etki edecek veriye, analize rastlanmadı. Bu analizler devamlı yapılacak. Herhangi bir olumsuzluk ile karşılaşıldığında gerekli tedbirler alınır."

Atalay, deniz salyasının içinde şimdiye dek tespit edilebilmiş zehirli bir maddenin olmadığını ifade ederek, "Bazı hocalarımız ağır metal zehirlenmesi gibi anlatıyorlar. Müsilaj ne toksindir ne de ağır metal ile bir ilişkisi yoktur. Bunu verilerimiz de bize net bir şekilde gösteriliyor. Müsilaj, alglerin, mikro şekilde oluşmuş yosunların etrafa verdiği salgıların oluşturduğu bir yapı." şeklinde konuştu.

Bakanlıktan Açıklama Geldi! Müsilajın Balık ve Midyeye Etkisi Var mı?5436

Genel Müdür Atalay, anormal hallerde o bölgelerde avcılık ile toplayıcılık çalışmalarının durdurulacağını, pazarda ürünleri varsa da toplatılmasının temin edileceğini belirterek şu açıklamada bulundu:

"Müsilaj var, elbette bir gerçek; ama müsilajın içinde şu ana kadar tespit edilebilmiş zehirli bir madde yok. Çeşitli hocalar veya bilimsel araştırmalar müsilajın içinde toksin üretebilen alglerin olduğunu söylüyor; ama bu zaten Marmara'da var. Önemli olan 'balıklara ve diğer canlılara yansımış mı yansımamış mı', biz bunların analizlerini yapıyoruz. Şu ana kadar yansımadığını biliyoruz."

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal