Deniz Salyasına Çözüm Bulundu! Umutlandıran Haber İstanbul Üniversitesi'nden Geldi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan deniz temizleme seferberliği tüm hızla devam ederken İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi’nden sevindiren bir haber geldi.

15.06.2021-01:48 - (Son Güncelleme: 15.06.2021-01:48) Deniz Salyasına Çözüm Bulundu! Umutlandıran Haber İstanbul Üniversitesi'nden Geldi!

Marmara Denizi’nde ortaya çıkan ve neredeyse tüm kıyılarımıza yayılan deniz salyası (müsilah) için hem siyasiler hem de bilim insanları devreye girdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan deniz temizleme seferberliği tüm hızla devam ederken İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi’nden sevindiren bir haber geldi. 

Deniz salyası Marmara Denizi’nden tüm kıyılarımıza yayılırken umutlandıran haber İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi’nden geldi. Su Bilimleri Fakültesi’nde görev yapan bilim insanları deniz salyasını doğal ortamı olan denizde bertaraf etmeyi başardı. Müsilajlar deniz bakteri izolatlarıyla denizde temizlendi. Pilot alan olarak belirlenen Yenikapı’daki alan 8 Haziran’da müsilajla kaplı olan alanın tamamen temizlendiği görüldü. Çalışmalar, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın izni ile yapılıyor. Uzmanların bir sonraki hedefi ise deniz dibini temizlemek.

‘UYGULAMAYI YAPTIĞIMIZ ALANDA MÜSİLAJ YERE ÇÖKMEDİ, TAMAMEN AYRIŞTI’

Bu çalışma ile deniz salyasının dibe çökmediğini tamamen ayrıştığını söyleyen İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülşen Altuğ, ‘Dipte olan müsilajın bakterilerle uzaklaştırılmasına yönelik bir nokta tespit etmeye çalışıyoruz. Çünkü bu uygulamayı yaptığımız alanda müsilaj yere çökmedi. Tamamen ayrıştı. Balık öldüğü zaman yaprak düştüğü zaman dahi bunu parçalayan normal ekosistemde yer alan yararlı bakterilerdir’ ifadelerini kullandı. 

Yapılan çalışmanın denize hiçbir zararının olmadığı da açıklandı. Yararlı bakteri olma özelliği taşıyan yapısı yüzünden balıklara da olumsuz hiçbir etkisinin olmadığı kaydedildi. Deniz dibi temizliği de çok yakın zamanda yapılacağı ve raporun bakanlığa iletileceği açıklandı. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal