Uzman Diyetisyen Ayşe Gül Güven, pandemi sürecinde korunma tedbirleri kadar sağlıklı beslenmenin de çok önemli olduğunu belirtti. Özellikle sonbahara kısa bir süre kala vücut direncini artırmada fayda olduğunu bunun içinse bağışıklığın güçlenmesini sağlayan karışımlar öneren Uzman Diyetisyen Ayşe Gül Güven, ‘Sağlıksız ve dengesiz geçebilen öğünler yerine bu karışımları içmek bağışıklığınızın gücüne güç katar' dedi.
İşte Uzman Diyetisyen Ayşe Gül Güven'in bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olan tarifleri:
Malzeme listesindeki tüm malzemeleri hazırlayarak hepsini blendera ekleyin. Blenderdan geçirdiğiniz karışımın kıvamına göre içerisine buz/soğuk su ekleyebilirsiniz.
Havuç yumuşak dokular için antioksidan kapasitesi yüksek olan beta karotenin içerir. Bunun yanı sıra C vitamini içeriği de epey yüksek olan havuç bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Havuç suyuna portakal, hurma, zencefil, zerdeçal, tarçın ve Chia tohumunu ekleyerek bağışıklık sistemine daha fazla güç katabilirsiniz. Bu arada havuçları sıkmadan önce suda bekletmeyi unutmamalısınız.
Tüm malzemeleri bir araya getirerek güzelce karıştırın. Kıvamına göre içerisine buz/soğuk su ekleyebilirsiniz.
Bağışıklık dostu ve süper besin olarak adlandırılan pancara koyu rengini veren betalinler vücuttaki kararsız hücrelerin temizlenmesine yardımcı olan serbest radikalleri avlar. Kan damarlarının genişlemesini sağlayarak küçük ve büyük kan basıncını düşürür. Kalp yetmezliği olan kişilerinde kas gücünü artırdığı yönünde çalışmalar bulunmakta. Pancar suyu beyne kan akışını artırdığı için ileri yaştaki kişilerin bilişsel yavaşlamaya karşı yardımcısı olabilir.
Gerekli olan tüm malzemeleri güzelce karıştırın. Kıvamına göre içerisine buz veya soğuk su ekleyebilirsiniz.
Ispanak çözünmez posa içeriği yüksek olan bir sebzedir, bundan dolayı bağırsakların hareketlenmesini sağlayarak kabızlığa karşı oldukça etkilidir. Ispanak, lutein, kaempferol, nitratlar, quercetin ve zeaksantin gibi sağlık açısından önemli bir yere sahip olan birçok flavonoidi içerir. Bu sayede göz sağlığını korur ve kan basıncını dengeler. Tropikal bir meyve olan ananas vücuttaki iltihabı azaltabilen, sindirimi artıran ve bağışıklığı destekleyen bir grup enzim olan bromelain içermektedir. 1 su bardağı ananas 80 mg. C vitamini içerir ve bu miktarda günlük önerilen C vitamini düzeyine oldukça yakındır. C vitamini büyüme ve iyileşmeyi teşvik eder.