Bağışıklık Sistemini Baskılayan Besinler

Bağışıklık sistemi vücudun bütün dengesini sağlayan yapıdır. Peki bağışıklık sistemini baskılan besinler nelerdir? Bağışıklık sistemi baskılayan bitkiler nelerdir? Merak edenler için araştırdık…

18.06.2021-10:10 - (Son Güncelleme: 18.06.2021-10:10)

Birçok kez bağışıklık sistemini güçlendirmenin yollarına dair haberlere denk gelmişsinizdir. Peki ya bağışıklık sistemini baskılayan besiler neler? Hangi bitkiler bağışıklık sisteminde baskıya neden oluyor? Merak edenler için detayları haberimizde bir araya getirdik.

Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger, bağışıklık sistemini etkileyen birçok şey olduğunu, kişilerin farkında olmaktan yaşam rutinlerinde yaptıklarının direk bağışıklık sistemini etkilediğini belirterek, bağışıklığı baskılayan besinlere karşı önerilerde bulundu. 

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ BASKILAYAN BESİNLER 

İşlenmiş ve Tütsülenmiş Besinler

Sakatat dediğimiz salam, sosis gibi ürünlerin tütsülenmesi ve içlerinde bulunan katı maddelerin bağırsakları özelliklede kalın bağırsağı bozmaktadır. Bu durumda bağışıklık sistemini baskılayıp, sağlığınızı kötü etkileyebilir. 

Aburcubur Atıştırmalıklar

Birçok kişinin evlerinden eksik olmayan aburcubur yani paketlenmiş gıdalar, yapay tatlandırıcılar, GDO gibi maddeleri oldukça barındırırlar. Bu durumda bağırsak yapısını bozar ve çeşitli bakterilerin oluşmasına neden olabilir. Böylece vücudun zararlı maddelere karşı inflamatuar yanıtını ve dolayısıyla bağışıklığı azaltabilir.  

Yetersiz ve Renksiz Beslenme

Bağışıklık sistemi demek bir yandan da sağlıklı bağırsak sistemi demek aslında. Bu nedenle bağırsak hücrelerini bozan besinlerden kaçınmak bu noktada oldukça önemlidir. Bağırsak hücrelerini besleyici özellikteki tam tahıllar, baklagiller, renkli sebze ve meyveler, kuruyemiş, zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar ve pro-pre-post biyotik özellikteki besinler ne kadar az alınırsa bağışıklık sistemi de o kadar zayıflayacak ve vücutta sorunlar meydana gelecektir. 

Yetersiz beslenme hücrelerin yapılarının baskılanması ile olabilir. Öğünlerinizdeki meyve ve sebze miktarları düşük, basit şeker ve hazır paketli ürünler yüksekse yenen bu besinler bağırsak florasındaki zararlı bakterileri arttırarak bağışıklığı olumsuz etkileyebilir.

Şeker Kullanımı 

Yüksek miktarlarda kullanılan yapay şeker bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen bir diğer beslenme alışkanlığıdır. Vücuda yapay şeker, alındığında bağırsak bariyer yapısı ve yararlı bakterilerin sayıları olumsuz etkilenir. Buda vücudunun zararlı maddelere karşı direncinin düşmesi anlamına gelmektedir. Ayrıca enfeksiyon durumunda artış gösteren C-reaktif protein gibi çeşitli protein miktarları artar.  

Tuz Tüketimi

Şekerde ki durum burada da kendini göstermektedir. Vücut gerekli tuzu tüketilen besinlerden almaktadır. Ancak bazen bu tuz miktarı orantısı kaybedilebilir ve fazla tüketilen tuz bağırsakları olumsuz etkiler. Vücudun verdiği inflamatuar yanıt baskılanabilir ve dokularda enfeksiyon oluşabilir. Ayrıca fazla tuz alımının bağışıklık baskılanması nedeniyle çeşitli otoimmün hastalıklara da neden olabildiği görülmektedir. 

Omega 3 Dengesi

Yaygın olarak balıkta bulunan Omega-3 yağ asitlerinin temizlenmesi ve bağışıklığın zararlı maddelerle savaşması için oldukça önemlidir. Vücudun işeyişinin sağlık bir şekilde devam etmesi için vücutta omega-3 ve omega-6'nın belirli oranlarda bulunması gerekir. Yani balık (omega-3 zengini) tüketiminin az olmaması, Ayçiçek yağı veya mısırözü yağının (omega-6 içerir) tüketiminin ise fazla olmaması gerekir.

Fakat farkında olmadan yapılan bazı yanlış beslenme alışkanlıkları bu dengeyi bozmaktadır. Sağlıklı bir kişinin vücudunda bulunması gereken 1/3 veya 1/5 oranı ne yazık ki ülkemizde 1/20 hatta bazı kişilerde 1/50 olabilmektedir. Bu durumda bağışıklık sisteminin baskılandığı bilinmektedir. Ceviz, chia tohumu, sardalya gibi n-3 kaynaklarını arttırarak ayçiçek yağı, soya yağı, mısır yağı gibi n-6 kaynakları azaltıldığında dengeye ve bağışıklığa destek olacaktır.

Yanmış Besinler

Yüksek ateşte pişirilmiş yiyecekler ve kömürle temas halinde pişirilen yiyecekler bağışıklık sistemini olumsuz etkileyecek maddeleri ortaya çıkartmaktadır. Vücutta oluşan akrilamid, heterosiklik aminler, AGE benzeri çeşitli maddeler hücre ve dokularda hasarlara ve bağırsak bariyerinde bozulmalara neden olarak bağışıklık hücrelerinin ve sisteminin çalışmasını olumsuz etkileyebilir. 

Fast Food Beslenme 

Birçok kişinin zararlı olduğunu bildiği ancak yine vazgeçemedikleri doymuş yağ oranlı besinler vücutta inflamasyonu tetikleyerek insülin gibi çeşitli yapıları bozarak hem sağlığı hem de bağışıklık sisteminin görevini yerine getirmesini olumsuz etkileyebilmektedir. Ayrıca raf ömrü uzatılmış gıdalarda bağışıklık sistemini baskılar ve istenmeyen sonuçlara neden olabilir. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal