Bademcik İltihabı (Tonsillit) Nedir?

Bademcikler, dilin arka kısmında boğazımızın her iki yanında yer alan yapılardır. Lenfoid bir yapıya sahiptirler ve iltihaplanmaları durumunda tonsillit adı verilen hastalık meydana gelmektedir. Peki bademcik iltihabı nasıl oluşur?

19.06.2020-15:04 - (Son Güncelleme: 19.06.2020-14:55) Bademcik İltihabı (Tonsillit) Nedir?

Bademcik iltihabı daha çok çocukluk çağında görülen, boğazdaki tonsil denilen lenfoid dokunun iltihabıdır. Genellikle çocuklarda görülen bu hastalık yetişkinlerde de görülebilmektedir. Fakat bademcik iltihabına en çok 2 yaş üzerindeki çocuklarda görülür.

BADEMCİK İLTİHABININ NEDENLERİ
Çocukluk çağında görülen daha çok beta mikrobunun (A Grubu Beta Hemolitik Stereptokok %30-40) veya virüslerin (-40) sebep olduğunu, bazı bademcik enfeksiyonlarında ise belirtilerin olmadığını söyleyebiliriz.

Bademcik iltihabı, belirtileri olarak yüksek ateş, yutma zorluğu yaşama, kulaklarda ve boyunda oluşan ağrı, öksürük, titreme, eklem ağrıları gibi belirtilerinin olduğunu söyleyebiliriz. Yıkanmamış meyve ve sebze tüketimi, hayvanlarla temas, kirli yüzeylere temas etmek de bu hastalığa neden olabilir.

BADEMCİK İLTİHABI TEŞHİSİ VE TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Bademcik iltihabı, kulak burun boğaz uzmanı tarafından yapılacak basit bir muayene ile teşhis edilebilir. Hastalığın tedavisi, hastalığın nedenine göre değişiklik gösterir. Boğaz iltihabının nedeninin bulunması için boğaz testi yapılmalıdır. Bu testler sayesinde boğazın arkasında bademciklere yakın bir yerden pamuklu bir çubuk yardımıyla örnek alınır. Testin sonucuna göre antibiyotik tedavisine başlanabilir.  Antibiyotikler tek bir doz halinde veya 10 gün boyunca ağızdan alınabilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal