Boğaz Yanmasının Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Boğaz yanması, her yaştan kişide görülebilen bir rahatsızlıktır. Boğaz yanmasının belirtileri nelerdir? Boğaz yanması nasıl tedavi edilir? Detaylar haberimizde...

09.06.2020-14:01 - (Son Güncelleme: 31.01.2022-14:38)

Boğaz yanması, her yaştan kişide görülebilen bir rahatsızlıktır. Boğaz yanmasına, özellikle de mevsim değişiklikleri ve soğuk havaya bağlı olarak görülen gribal enfeksiyon ve üst solunum yolu hastalıkları neden olmaktadır.

BOĞAZ YANMASI ENFEKSİYON HASTALIKLARININ BELİRTİSİ

Prof. Dr. Murat Songu boğaz yanmasının sebebini şöyle açıkladı: ''Asit, gastrik diğer sıvılar ve mukusun boğazla doğrudan temas etmesi, boğaz yanmasına sebep olabilir. Genel olarak tek başına ortaya çıkmayan ve bir hastalığın belirtisi olarak kendini gösteren boğaz yanması bazı durumlarda hafif seyrederken, bazı durumlarda ilaç tedavisi gerektirebilir. Boğaz yanması ve öksürük, çoğu viral ve bakteriyel enfeksiyon hastalığıyla birlikte kendini gösteren belirtiler arasında yer alır. Bu belirtilere çoğu zaman boğaz kuruluğu, boğaz ağrısı, yutkunmada zorluk, sesin değişmesi ve kısılması, kaşıntı hissi, halsizlik ve bazı durumlarda ateş eşlik edebilir. Özellikle antibiyotik tedavisi gerektiren bakteri kaynaklı hastalıklarda boğaz yanması; yüksek ateş, kulak ağrısı, boğaz şişliği, ağız kokusu ve geniz akıntısı gibi belirtilerle birlikte gözlemlenir. Enfeksiyon hastalıklarının yanı sıra, mide ve boğaz yanması da birbiriyle ilişkili olduğundan, bazı mide rahatsızlıkları da mide yanmasına sebep olabilir. Özellikle mide reflüsünün en yaygın görülen belirtileri arasında boğaz yanması yer da yer alır.''

BOĞAZ YANMASI NASIL TEDAVİ EDİLİR?


 Boğaz yanması, yanmayı meydana getiren hastalık ile beraber tedavi edilmeli diyen Dr. Songu, ''Yanmanın altındaki hastalık tedavi edildiğinde boğaz yanmasının da geçeceği ifade edilebilir. Bu anlamda öncelikle yanmanın sebebinin tespit edilmesi gerekir. Boğaz yanmasının sebebi çoğunlukla bakteri veya virüs kaynaklı enfeksiyon hastalıklarıdır. Bakteri kaynaklı enfeksiyonların tedavisinde genel olarak antibiyotik ve penisilin tedavisi uygulanmaktadır. Özellikle kronik hale gelen durumlarda ilaç tedavisi önem taşımaktadır. Bununla birlikte, viral enfeksiyonlar başta olmak üzere çevresel faktörlere ve beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak gelişen boğaz yanmasında antibiyotik tedavisi uygulanması tavsiye edilmemektedir. Bu durumda, yanma hissine sebep olan hastalığın tedavisinde daha çok evde doğal tedavi yöntemleri uygulanabilir.'' dedi.

BESLENME DÜZENİ ACİL OLARAK DEĞİŞTİRİLMELİDİR!

Hastanın yaşam şeklinin de önemli olduğunun altını çizen uzman, ''Sigara ve tütün ürünlerinin kullanımından kaynaklanan boğaz yanmasında sigaranın azaltılması veya tamamen bırakılması önerilir. Aynı şekilde, herhangi bir yiyecek ya da içeceğin aşırı tüketimine bağlı olarak gelişen boğaz yanması vakalarında da yeme düzeninde yapılacak değişiklik tedavi için yeterli olacaktır. Bazı durumlarda ise boğaz yanması alerjik reaksiyonlara bağlı olarak ortaya çıkar. Özellikle alerjik rinite neden olan faktörün bulunması için hastanede alerji testi yapılması gerekir. Alerjinin nedeni tespit edildikten sonra, hastanın bu alerjenle teması kesilerek kolaylıkla boğaz yanmasının önüne geçilebilir.'' diye ifade etti.

BOĞAZ YANMASININ NEDENLERİ NELERDİR?

Boğaz yanmasına neden olan rahatsızlıklar şu şekildedir:

- Farenjit

- Bademcik iltihabı

- Grip

- Soğuk algınlığı

- Zatürre

- Bronşit

- Larenjit

- Gastroözofageal reflü 

- Alerjik rinit

- Özofajit

- Bademcik iltihabı

- Sinüzit

- Alerjik reaksiyonlar

- Yanan ağız sendromu

Diğer etkenler;


- Gün içerisinde uzun süre boyunca yüksek sesle konuşmak

- Sigara ve tütün ürünleri kullanmak

- Çok soğuk ya da çok sıcak yiyecek ve içecek tüketmek

- Aşırı baharat tüketmek

- Hamilelik

- Uzun süre boyunca yeterli nemin olmadığı ortamlarda bulunmak

- Aşırı miktarda alkol tüketmek

BOĞAZ YANMASINA DOĞAL ÇÖZÜMLER


- Tuzlu suyla gargara yapmak

- Çok sıcak ve soğuk içeceklerden uzak durmak

- Aşırı acı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmak

- Nane, papatya, zencefil, ıhlamur gibi bitki çayları tüketmek

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal