Ayak Bileğinde Burkulma ve Bağ Yaralanmaları

Yürürken, koşarken ya da spor yaparken ters bir hareket sonrası yaşanan ayak bileğinde burkulma ve bağ yaralanmalarında tedavi, yaralanmalarda meydana gelen duruma göre değişiyor. Hafif yaralanmalar evde tedavi edilebilirken bağ kopmaları ameliyata kadar gidebiliyor.

19.06.2020-14:57 - (Son Güncelleme: 19.06.2020-14:55) Ayak Bileğinde Burkulma ve Bağ Yaralanmaları

Günlük hayatta spor yaparken ya da yürürken herhangi bir yanlış harekette ayak bileğinde burkulma ya da ayak bileğinde bağ yaralanmaları meydana gelebilir.  Birçoğumuzun yaşadığı bu durum doğru tedavi yöntemleriyle kısa bir sürede iyileşebiliyor.

AYAK BURKULMASI NEDİR?

Ayak bileğinin normal hareketler dışında ani ve ter bir hareketle zorlanmasıyla ortaya çıkan bacak kemiklerinin ayağa bağlayan doku bantlarının hasar görmesi “ayak burkulması”na yol açar. Bu ters harekette, ayak bileğini tutan bağlar yırtılır ya da esner.  Şiddetli ağrıya neden olar bu durum yaralanmanın şiddetine göre tedavi edilir.

AYAK BİLEĞİNDE ÇATLAK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Ayak bileğindeki çatlak belirtileri durumun şiddetine göre farklı semptomlar gösterir. Belirtileri kısaca şöyle maddeleyebiliriz:

* Ayağın üstüne basamama

* Ayakta ve bilekte şişme

* Morarma

* Eskisi gibi hareket edememe

* Ayak bileğindeki şişlik

* Tendeki renk değişikliği

AYAK İNCİNMESİNE NE İYİ GELİR?

Ayak burkulmasında yumuşak doku zarar gördüğünde evde bazı doğal yöntemlerle tedavi edilebilir. Fakat sert doku zarar gördüyse mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.

Ayak incinmesinde kullanabilecek doğal yöntemler:

Buz yöntemi: ters bir hareket yapıp ayağımız burkulduğundan ilk aklımıza gelen şey buzdur. Buzu 10 dakika boyunca ağrılı bölgede tutarak ağrının şiddetlenmesini ve şişkinliğin azalmasını sağlayabiliriz.

Sabun Yöntemi: Soğuk su ve sabunla burkulan bölgeye yapılan masaj dayanılmaz olan ağrıyı hafifletir ve rahatlama sağlar.

Soğan Yöntemi: İçeriğindeki kemikleri iyileştirici bir maddeyle soğan ayak incinmesinde oldukça yararlıdır. 2 soğan ve 2 su bardağıyla hazırlanacak soğan kürüyle iyileşmeniz hızlanacaktır.

Lahana Yöntemi: 15 dakikada bir ayak bileğinize yeni bir lahana yaprağı koyarak burkulmadan kaynaklı ağrılarınızın önüne geçebilirsiniz.

 AYAK BURKULMASI NE KADAR SÜREDE İYİLEŞİR?

Sadece bağ çevresinde esneme olan birinci derece ayak burkulmaları 3 hafta içerisinde iyileşirken, bağların kısmi olarak yırtıldığı yaralanmalarda iyileşme süresi ödem kesici ilaçlar ve yeterli istirahatla 3-6 haftayı bulur.

Bağ tamamen koptuysa bu durumun tedavisi zordur ve genellikle ameliyatsız düzelmez. Bu gibi durumlarda kopan bağın tedavisi uzun sürebilir.

AYAK BİLEĞİNDE ÖDEM NASIL GEÇER?

Ayak bileğindeki burkulmaya bağlı ortaya çıkan ödem doğal yöntemlerle tedavi edilebilir. Bu yöntemleri sıralarsak:

  • Soğuk ve Sıcak Sirke Uygulaması: Sirke ve suyu 5 dakika ısıtın ve bir havlu yardımıyla bu karışımı bileğinize sarın. Birkaç dakika sonra soğuk su ve sirke karışımını bileğinize uygulayın.
  • Un Kürü: Un ve zeytinyağı karışımını yoğurun lapa kıvama geldiğinde bileğinize sürün.
  • Sarımsak Kürü: Sarımsak, zeytin, tuz ve soğanı bir kapta ezerek burkulan bölgeye uygulayıp ayağınızı sarın.
  • Kuşkonmaz Kürü: Süt ve kuşkonmaz karışımını kaynatıp burkulan bölgeye uygulayın ve buna 3 gün devam edin.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal