Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri Kimdir?

Fadlullah bin Mahmûd'un oğlu olan Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri’nin hayatına dair detaylar merak edilip araştırılmaya başlandı. Peki, Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri kimdir? Detaylar haberimizde...

07.05.2020-18:11 - (Son Güncelleme: 07.05.2020-18:10) Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri Kimdir?

Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri, 1541 senesinde Koçhisar'da dünyaya geldi. Çocukluğu Sivrihisar'da geçen Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri, Osmanlı devri İstanbul velîlerinin büyüklerindendir. Asıl adı Mahmûd olan Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri’ne . "Hüdayi" ismi ve "Aziz" sıfatı kendisine sonradan verildi. Cüneyd-i Bağdâdî Hazretleri'nin neslinden olan Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri, "seyyid"dir. Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri, ilim, tasavvuf ve edebiyat sahalarında parlak bir hüviyete sahiptir. Vaaz ve nasihatleri ile ümmet için bir feyiz kaynağı olan Hüdâyî Hazretleri, gayret ve çalışkanlığı sebebiyle de medresede hocası Nâzırzâde'nin muîdi olmuştu. Takip eden yıllarda ise hocasıyla birlikte muhtelif kadılık vazîfelerinde bulundu. Hocası Nâzırzâde ile son olarak Bursa'ya tâyin edilen Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri, Câmi-i Atîk mahkemesinde kadı nâibi oldu.

Üstâdı Üftâde'nin vefatın arından İstanbul'a yerleşen Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri’nin Üsküdar'da kurduğu dergâh, her tabakadan insana hitab eden irfân mektebi hâline geldi. Cihan sultanlarını dergâhın dervişleri arasına katan Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri, IV. Murâd Han'ın kılıç kuşanma merâsiminde bizzat bulundu. Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri 1628 yılında ise vefat etmiştir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal