Azak Denizi Nerededir, Hangi Ülkeye Bağlı, Derinliği Ne Kadar, Azak Denizi ile Karadeniz'i Bağlayan Boğaz Hangisidir?

Azak Denizi stratejik konumu ve pozisyonu ile çok önemli bir yere sahiptir. Peki, Azak Denizi hangi ülkededir? Kerç Boğazı'nın genişliği ne kadar? Azak Denizi balıkları hangileridir?

21.02.2022-12:10 - (Son Güncelleme: 28.02.2022-11:07) Azak Denizi Nerededir, Hangi Ülkeye Bağlı, Derinliği Ne Kadar, Azak Denizi ile Karadeniz'i Bağlayan Boğaz Hangisidir?

Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim devam etmekte. Azak Denizi ise bu savaşta önemli bir yer kaplıyor. Coğrafi özellikleri, balıkları ve derinliğiyle çok önemli bir deniz olan Azak, jeopolitik konumu açısından da bir o kadar önemlidir. Bir iç deniz olan Azak denizi hakkında tüm bilgileri sizin için derledik. 

AZAK DENİZİ NEREDEDİR?

Karadeniz'in üst tarafında yer alan Azak Denizi, bir iç denizdir. Kuzeydedir ve Kerç Boğazı ile Karadeniz'e bağlanır. 

AZAK DENİZİ HANGİ ÜLKEDEDİR?

Avrasya'da yer alan Azak Denizi, Rusya ile Ukrayna arasında yer alır. Azak Denizi'nin batısında Ukrayna yer alırken, doğuda Rusya bulunuyor. Güney kısmındaysa Kırım bulunuyor. Kırım Ukrayna'ya bağıyken, 2014 yılında Rusya'nın ilhak etmesinden sonra Kırım Cumhuriyeti kurulmuştur. 

AZAK DENİZİ'Nİ KARADENİZ'E BAĞLAYAN BOĞAZ HANGİSİDİR?

Kerç Boğazı, Azak Denizi ile Karadeniz'i birbirine bağlar. Antik dünyadan beri önemli bir ticari yol işlevi gören Azak Denizi, 1783 yılına kadar Kırım Hanlığı tarafından kontrol ediliyordu. Rusya'nın Kırım savaşını kazanması sonucu Rus denetimine giren boğaz, 1991 yılına kadar Sovyetler kontrolü altına kaldı. 2014 Kırım'ın Rusya tarafından ilhak edilmesi sonucu boğazın bütün kontrolü Rusya'ya geçti. 2018 yılında Kırım Köprüsü ya da diğer adıyla Kerç Boğazı Köprüsü açılmıştır.

azak denizi derinliği

AZAK DENİZİ DERİNLİĞİ NE KADAR?

Azak Denizi son derece sığ bir denizdir. Azak Denizi'nin en derin yeri 13 metredir. Kıyı çizgisinin oldukça sığ olması kıyı çizgisini sık sık değiştirmektedir. 

KERÇ BOĞAZININ GENİŞLİĞİ NE KADAR?

Kırım ile Rusya'yı birbirine bağlayan Kerç Boğazı'nın genişliği 7 kilometredir.

AZAK DENİZİ BALIKLARI

Yıldız mersin balığı, beluga, mersin balığı, ringa balığı, dikili ve balıkçı en görülen balıklardandır. Pike levrek, koç, çipura, sabrefish de sıklıkla görülür. Hamsi, ringa balığı, singil, loban, at uskumru, kefal, ostronos, Karadeniz kalkanı, uskumru sürekli Karadeniz'den Azak Denizi'ne geçmektedir.

Rusya bayrağının anlamını merak ediyorsanız bu habere tıklayınız. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal