Ayasofya’da yeni dönem başladı: Bugünden itibaren hayata geçirildi

Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi için getirilen yeni düzenleme bugünden itibaren hayata geçirildi. Buna göre Ayasofya’da ibadet yerleri ile kültürel yerler ayrılacak. Turistik amaçlı gelen turistlerden ise 25 euro giriş ücreti alınacak. İşte detaylar…

15.01.2024-12:43 - (Son Güncelleme: 15.01.2024-17:47)

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Bakan Mehmet Nuri Ersoy’un Ayasofya’da başlattığı restorasyon ve koruma çalışmalarının ardından camiye yönelik bir düzenleme daha hayata geçirildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Ayasofya Camii’nde turistik amaçlı bölgeler ile ibadet için gelinen yerler ayrılacak.

Ayasofya’da yeni dönem

Haber7'de yer alan habere göre; Tarihi caminin güzergahı boyunca alınan koruyucu önlemler kapsamında, güvenlik kameraları, Yangın algılama sistemleri ve acil anons sistemleri de entegre edildi. Restoratör ve konservatörler tarafından Bilim Kurulu'nun onay ve danışmanlığıyla gerçekleştirilen temizlik ve koruma çalışmaları, caminin galeri katındaki mermer kaplamalarda ve ahşap korkuluklarda uygulandı.

Ayasofya Camii

İbadeti bozmadan ziyaret yapılabilecek

Düzenleme kapsamında Güney cephedeki II. Beyazıd minaresi altında konumlanan tünel ve giriş rampasıyla, Ayasofya-i Kebir Camisi'nde girişler kontrollü bir şekilde sağlanacak. Ziyaretçiler, galeri katına ulaşmak için kullanılacak olan kuzeydoğu yönündeki rampa ile çıkışlarını gerçekleştirebilecek. Yeni düzenleme, 15 Ocak'ta başlayacak ve turistlerin camideki ibadet ortamını bozmadan ziyaretlerini gerçekleştirmelerine olanak tanıyacak.

QR kod ve 25 euro giriş ücreti

Ayasofya’ya giriş yapmak isteyen turistler, QR kodlarla camiye giriş yapabilecek ve cep telefonlarının kulaklılarıyla veya tek kullanımlık kulaklıklarla ibadet edenlerin rahatsız edilmeden 23 dilde bilgi alınması sağlanacak.

Tarihi camiye turistik amaçla gelen yabancılardan alınacak giriş ücreti 25 avro olacak.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal