Kardeşlerin ruh sağlığı birbirini tetikliyor!

Çok çocuklu ailelerin sorun yaşadığı konular arasında, kardeşlerin ruh sağlığı problemi mevcut. Çin ve ABD'de yapılan bir araştırmada bu görüşü destekler nitelikte. Kardeşlerin ruh sağlığı üzerinde yapılan bu araştırmanın detaylarına ulaştık. Haberimizden ulaşabilirsiniz.

15.01.2024-11:55 - (Son Güncelleme: 15.01.2024-18:12) Kardeşlerin ruh sağlığı birbirini tetikliyor!

The Week Dergisi'nde yayımlanan bir araştırmaya göre, bilim insanları, Çin ve ABD'deki çocuklardaki kardeş sayısı ve ruh sağlığı arasındaki ilişkiyi inceleme kararı aldı. Bu araştırma sonrası çocuklu ailelerdeki kardeşlerin daha fazla ruh sağlığı sorunlarıyla karşı karşıya kalabildiği ifade edildi. 

Çocuklara sorular yöneltildi!

Öğrenciler arasında yapılan bu çalışmaya katılanların yaş ortalaması ise 14 olduğu belirtildi. Çin ve ABD’de de ayrı olarak yapılan bu çalışmaya, araştırmacılar bulundukları kendi ülkelerinin çocuklarını incelemeye aldı. Çocuklara da ruh sağlığına ilişkin bir takım sorular yöneltildi.

Kardeşlerin ruh hali birbirini etkiliyor

Üvey kardeş faktörüne dikkat!

Çalışma sonucu Çin ve ABD'de, kardeşi olmayan ya da bir kardeşi olan çocukların daha fazla kardeşi olanlara göre daha iyi ruh sağlığına sahip olduğu görüldü. Ayrıca, üvey kardeşine sahip olanların da olmayanlara göre daha fazla ruh sağlığı konusunda ciddi sıkıntılar yaşandığı da ortaya çıktı. Öte yandan, yaş farkının az olduğu kardeşlerde de ruh sağlığı sorunlarının daha belirgin olduğu kaydedildi. Bu durum kardeşler arasında kıskançlık, kendini ifade edememe, öz güven, ebeveyn ilgisini eşit alamama gibi konularının yol açabildiği ifade edildi.

Bilim insanından değerlendirme!

Ünlü araştırmacılar arasında yer alan Dr. Doug Downey, yapılan çalışma sonucuna dair şu şekilde değerlendirmelerde bulundu: "Ebeveyn kaynaklarını bir pasta gibi düşünürseniz, bir çocuk tüm pastayı (ilgisini ve kaynaklarını) alıyor demektir. Ancak daha fazla kardeş olduğunda, her çocuk ebeveynlerinden daha az kaynak ve ilgi görür ve bunun ruh sağlıkları üzerinde bir etkisi olabilir’’ şeklinde konuştu.

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal