Avrupa'da Akaryakıt Krizi Büyüyor

Tüm Avrupa'yı etkisi altına alan enerji krizi, gün be gün artıyor. İlk olarak İngiltere'de başlayan akaryakıt tedarik krizi ile birlikte enerji fiyatlarındaki rekor artış, kıta ülkelerini de etkisi altına alarak zor durumda bırakıyor.

24.10.2021-15:22 - (Son Güncelleme: 24.10.2021-15:30)

Akaryakıt fiyatlarının rekor seviyelere yükselmiş olduğu Almanya'da sürücüler, daha ucuz fiyatlarla benzin alabilmek adına komşu ülke Çekya'ya giderken, ülke içerisinde kalan benzin istasyonlarında özellikle de hafta sonları metrelerce uzunlukta kuyruklar yaşanıyor. Alman sürücüler, ülkede benzin ve motorin fiyatlarının 2012 senesinin Ağustos ayından beri en yüksek seviyeye ulaşmasından bu yana çareyi komşu ülke Çekya sınırındaki Çek benzin istasyonlarında aramaya başladı.

AKARYAKIT ALMAK İSTEYENLER ÇEVRE ÜLKELERE GİDİYOR

Alman sürücüler, daha ucuz fiyatlarla benzin alabilmek adına Çek benzin istasyonlarına giderken, istasyonlarda özellikle hafta sonları metreler uzunluğunda kuyruklar oluşuyor. Akaryakıt almak isteyen Almanlar, Çekya ve Polonya sınırındaki benzinliklerde kuyruklar oluşmasına neden oldu.


Benzinliklere gelen araçların yüzde 95'i Alman plakalı araçlar olmakta. Almanlar yalnızca araç depolarını değil, yanlarında getirmiş oldukları akaryakıt bidonlarını da dolduruyorlar. Söz konusu istasyonlarda bir sürücünün yakıtını aldıktan sonra kasada ödeme yapması ise toplamda 40 dakika kadar sürüyor.

SINIR KASABALARINDA ALIŞVERİŞ ORANLARI DA ARTTI

Sınır kasabalarında olan restoranlarda da yoğunluk gün geçtikçe artarken, artışın yüzde 30 seviyelerine yaklaştığı ifade ediliyor. Çekya'daki marketlerden de alışveriş yapan Almanların özellikle de sigara satın aldığı fark ediliyor. Çekya sınırında yer alan benzin istasyonuna Dresden'den gelen ve uzun kuyrukta bkleyişini gerçekleştiren Hagen Baum (34) isimli Alman vatandaşı, 'Çekya'ya hem ucuz yemek için hem de litrede 40 cent euro kar ederek benzin almak için geliyorum.' ifadelerini kullandı.

40 HATTA 50 CENT KADAR AKARYAKIT DAHA UCUZ

Polonya sınırında olan benzinliğe akaryakıt alma isteği ile gelen Daniel Stein, gazetecilere yapmış olduğu açıklamada, Almanya'da akaryakıt fiyatlarının bir hayli artarak uçuşa geçtiğini söyledi. Stein, Almanya'da benzin fiyatının yakın bir zamanda 2 avro civarında olacağını söyleyerek, 'Fiyatların nereye gideceğini kestiremiyoruz bile. Bu bizim gibi normal tüketiciler için kaldırılamaz bir durum. Burada akaryakıt ortalama 40 cent daha ucuz hatta bu, bazı yerlerde 50 cente kadar yükselebiliyor. O nedenle o kadar yolu buraya gelmeye değiyor.' ifadelerini kullandı.


Bir başka Alman vatandaş olan Benjamin ise yeni tip koronavirüs salgınının başlangıç zamanında akaryakıt fiyatlarının bir hayli ucuzlamış olduğunu fakat Almanya'da çevre vergilerinin arttığını ve bu sebeple de akaryakıt fiyatının iyice yükseldiğini sözlerine ekledi. İsmini vermek istemeyen başka bir Alman da iki adet aracı bulunduğunu ve benzini daha ucuz olmasından ötürü Polonya'dan aldığını ifade etti. Alman sürücü, 40 kilometre uzaklıktan geldiğini bidonlarla da benzin aldığı için söz konusu yolun değdiğini belirtti.

ALMANYA'DA AKARYAKIT FİYATLARI NE KADAR?

Almanya şoförler organizasyonu ADAC'ın yapmış olduğu açıklamada, dizel yakıtın ulusal günlük ortalama litre başına fiyatının 1.55 euro (yaklaşık 17.47 TL ) olarak fiyatlandığını belirtti.

Almanya'nın Saksonya eyaletinde bulunan Dresden şehrinde bir litre Natural 95 benzin 1.79 euroya (yaklaşık 20.11 TL) satılırken, Dresden'den yaklaşık olarak 50 kilometre uzakta yer alan Çekya'nın Chlumec kasabasında bulunan benzin istasyonlarında aynı benzinin 1 litresi 1.35 euroya (yaklaşık 15.17 TL) satış işlemi yapılıyor.

Litre başına 44 cent euro (yaklaşık 4.94 TL) tasarrufta bulunan Almanlar, depo başına ise 20 ila 30 euro (yaklaşık 224 ila 337 TL) aralığında yer alan oranda tasarrufta bulunuyorlar.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal