Avrupa enerji krizinin eşiğinde: En ucuz elektrik kullanan ülke Türkiye

Pandemi süreciyle başlayan ekonomik krizler Rusya-Ukrayna savaşı ile tırmanışa geçti. Enerji krizi yaşayan Avrupa’da fiyatlar tırmanışa geçti. Peki Türkiye’de elektrikte fiyat artışı ne durumda? İşte detaylar….

10.09.2022-09:12 - (Son Güncelleme: 10.09.2022-09:12)

Rusya ile Ukrayna arasında başlayan savaş, Avrupa ülkelerinde birçok krizine neden olmaya başladı. Bunların başında enerji sorunu geliyor. Geçtiğimiz yıldan bu zamana kadar elektrikte 8-10 kat zam artışı yaşayan Avrupa ülkeleri zorlandıklarını belirtmeye başladı. Hatta bazı ülkeler tasarrufa gitmeye başladılar. Yaşanan bu enerji krizden en az hasarla çıkan ülke ise Türkiye oldu. 

Avrupa ülkelerinde elektriğe 10 kat zam

Dünya genelinde yaşanana enerji krizi en çok Avrupa ülkelerini vurdu. Rusya-Ukrayna savaşı ile beraber bir yılda enerji fiyatlarında 8 10 kat artış yaşandı. Birçok ülke yaşanan bu krize çare ararken, enerjide fiyat artışını en az yaşan ülke Türkiye oldu. Ankara, ağustosta ilk kademe mesken aboneleri için kilovatsaat başına 144 lira ile elektrik fiyatının en düşük olduğu Avrupa başkenti oldu.

Elektrikte en yüksek fiyatlandırma Londra’da 

Avrupa’da yapılan bir araştırmada Konut Enerji Fiyat Endeksi verileri incelendi, Avrupa'da kilovatsaat başına meskende 11.69 lira ile Londra elektriğin en pahalı tüketildiği şehir olarak listenin başında yer aldı. Konutlarda elektrik fiyatı sıralamasında kilovatsaat başına yaklaşık 10.04 lira ile Kopenhag ikinci sırada bulunurken, onu 9.86 lira ile Roma takip etti. Roma'yı, 9.31 lira ile Amsterdam, 9.13 lira ile Brüksel ve yaklaşık 8,22 lira ile Berlin izledi. Meskenlerde elektrik fiyatının en düşük olduğu başkentler arasında, 2.74 lira ile Zagreb, 1.64 lira ile Budapeşte ve 1.46 lira ile Belgrad yer aldı. Ankara ise kilovatsaat başına 1.44 lira ile ağustosta elektriği en ucuz tüketen başkentler listesinde birinci sıraya yerleşti. Avrupa'da ağustos ayında elektrik fiyatları bir önceki aya göre en çok Atina'da arttı. Atina'da enerji vergilerindeki artışlar nedeniyle kilovatsaat başına elektrik fiyatı yaklaşık yüzde 34 artış gösterdi. Fiyatlar, Brüksel'de yüzde 26, Amsterdam'da yüzde 22 yükseldi.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal