Asgari ücrete yeni model: Alım gücü düşüşü önlenecek

Önümüzdeki toplanacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 2023 asgari ücretini belirleyecek. Asgari ücret iin heyecanlı bekleyiş sürerken, Ekonomi Yazarı Faruk Erdem, asgari ücrete yeni bir model geleceğini ifade etti. İşte konunun detayları...

13.11.2022-10:11 - (Son Güncelleme: 13.11.2022-17:17) Asgari ücrete yeni model: Alım gücü düşüşü önlenecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in çalışanları rahatlatacak bir asgari ücret üzerinde çalıştıklarını söyleyince, milyonlarca asgari ücretli heyecanlı bir bekleyiş içerisine girdi. Önümüzdeki toplanacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 2023 asgari ücretini belirleyecekken, Ekonomi Yazarı Faruk Erdem, asgari ücrete yeni bir model geleceğini ifade etti.

Asgari ücrete yeni model

Ekonomi Yazarı Faruk Erdem, asgari ücrete yeni bir model gelme ihtimalinin olduğunu ifade etti. Erdem’in açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

‘’Birincisi asgari ücret artışlarını bir eşel mobil sistemi ile belli periyotlarla yapmak. Burada ilk ihtimal üçer aylık dönemler olarak görünüyor. Ancak bunun pratikte zorluğu da ortada.

Asgari Ücret Yeni Model

İkinci ve en kuvvetli ihtimal ise geçmiş dönemde olduğu gibi yılda iki kez asgari ücret belirlemek. Böylece memur ve emeklilerde olduğu gibi asgari ücrette de Ocak ve Temmuz aylarında oluşacak 6 aylık enflasyon da dikkate alınarak iki ayrı artış yapmak mümkün olabilecek. Bu durumda Ocak ayında belirlenen asgari ücretin yıl içinde alım gücünün düşmesi önlenmiş, çalışanların gelirleri korunmuş olacak. 

Prim teşvikinin gelmesi söz konusu olabilir

‘’Burada istihdamın korunması ve işverenlerin de desteklenmesi adına vergide olduğu gibi bir prim teşvikinin de gelmesi söz konusu olabilecek. Bu alternatifler asgari ücret tespit komisyonunun masasında olacak.’’

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal