Asgari ücret için gerekli hesaplamalar yapıldı! 1625 lira zam

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan asgari ücret zammı için son noktayı koydu. Asgari ücrete kesin olarak zam yapılacağını belirtti. İşte haberin detayları...

28.06.2022-09:42 - (Son Güncelleme: 28.06.2022-11:09) Asgari ücret için gerekli hesaplamalar yapıldı! 1625 lira zam

Memur ve emekli maaşları, 3600 ek gösterge derken gözler asgari ücrete zam yapılıp yapılmayacağına doğru çevrilmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz gün Kabine toplantısının sonrasından alınan kararları açıklamak ve gündemdeki gelişmeleri değerlendirmek üzere toplantının ardından kameraların karşısına geçti ve milyonların merakla beklediği asgari ücret kararını kesin olarak duyurdu. 


''Kamu çalışanlarımıza ve emeklilerimize enflasyon farkını vereceğiz'' 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuya yönelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na işveren tarafıyla görüşülerek asgari ücretin tekrardan değerlendirilmesi talimatını verdiğini dile getirerek asgari ücrette rakamların bu hafta içerisinde netliğe kavuşup açıklanacağını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yapılan artışın istihdamda herhangi bir olumsuz etkiye yol açmasına da meydan verilmeyecektir. Asgari ücret için talimat verdim. İnşallah en kısa sürede bu konuda müjdeli bir haberi işçilerimizle, emekçilerimizle paylaşmayı umut ediyoruz. Kamu çalışanlarımıza ve emeklilerimize enflasyon farkını zaten vereceğiz. Bu düzenlemenin 13,7 milyon emeklimizin tamamını kapsadığının altını çizmek istiyorum. Şu anda Çalışma Bakanım çalışmayı hafta sonuna varmadan inşallah bitirecekler ve ardından NATO görüşmelerinden döner dönmez bunu milletimle paylaşma fırsatını bulacağız” dedi. 


''Enflasyon rakamlarında önümüzdeki aylarda yavaş yavaş çözülme yaşanacak'' 

Ayrıca Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ara zammı görüşmek için çarşamba günü saat 14.00'te toplanacak. Erdoğan’ın açıklamalarının sonrasında en çok merak edilen konu da asgari ücrete ne kadar artış yapılacağı olmuştu. Vatandaşlar enflasyonun üzerinde bir artış beklerken ekonomistler bu beklentilere karşı da açıklık getirdi. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) "Piyasa Katılımcıları Anketi" sonuçlarına yönelik yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 64,59 oldu. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi ise yüzde 37,91 olarak duyuruldu. Ekonomistler enflasyon rakamlarında önümüzdeki aylarda yavaş yavaş çözülme yaşayacağını dile getirirken asgari ücrete yapılacak ara zam için şu anki enflasyonu baz alarak yapılacak bir artışın düşünülmemesi gerektiğini belirtti. Söz konusu yapılacak zammın yılın sonuna kadar olacak bir dönemi içerdiğini vurgulayan ekonomistler yıllık bazda enflasyonu baz alarak yüzde 14-20 arasında bir artışın söz konusu olduğunu ifade etmektedir. Öte yandan asgari ücrete yapılacak zam içinse ‘prim desteği’ formülünde birleşildi. Bu çerçevede yıl sonundaki 'Asgari Ücret Tespit Komisyonu' toplantısına kadar kesintilerin tamamının ya da bir kısmının devlet tarafından karşılanması değerlendirilmektedir. 


İşverene prim desteği 

2022 de çalışanların alacağı asgari ücret tutarında ve bazı vergi uygulamalarında değişikliğe doğru gidilmişti. 2021 de 2.825,90 TL olan asgari ücret 2022 yılında yapılan düzenlemeyle 4.253,40 TL’ye çıkarıldı. Bununla beraber Asgari Geçim İndirimi, damga vergisi ve gelir vergisi uygulamalarında da değişikliğe gidildi. Şimdi ise işveren yalnızca prim kesintisi bulunmaktadır. Brüt asgari ücrette 760 lira prim kesintisi bulunuyor. İşveren açısından da 876 liralık prim maliyeti bulunuyor. Asgari ücrete ara zam durumunda işverene prim desteği en çok konuşulan formül olarak değerlendirilmektedir. 

Söz konusu 2022 yılında çalışanların alacağı asgari ücret tutarında ve bazı vergi uygulamalarında değişikliğe gidilmişti. 2021 yılında 2.825,90 TL olan asgari ücret 2022 yılında yapılan düzenlemeyle birlikte 4.253,40 TL’ye kadar çıkarıldı. Bununla beraber Asgari Geçim İndirimi, damga vergisi ve gelir vergisi uygulamalarında da değişikliğe gidildi. 5.004,00 TL brüt asgari ücretin 750,56 TL’si işçiden alınan SGK primi olarak kesilmektedir. Diğer yandan işveren de sigorta primi ödemesi yapmaktadır.

Brüt ücrete yapılan eklemeler ise şöyle:

- SGK primi işçi payı (Brüt ücret üzerinden %15,5)

– 775,62 TL - İşveren İşsizlik Sigorta Payı (Brüt ücret üzerinden %2) 

– 100,08 TL 

Böylece işveren için 2022 asgari ücret maliyeti 5.879,70 TL olarak karşımıza çıkmaktadır. Asgari ücret net rakam üzerinden bakıldığında kamunun elinde 1625 liralık bir alan olduğu belirtiliyor. Bununla birlikte asgari ücretin 5 bin 878 liraya kadar yükselebileceği ifade edilmektedir. İşverenin yükünün belli bir süre üzerinden tamamen alınıp, maliyeti işsizlik sigorta fonundan karşılayarak 5 bin 878 lira zam yapılmasının mümkün olduğu aktarıldı. Ek olarak Erdoğan’ın devreye girerek bu rakamın 6 bin liraya kadar tamamlanabileceği ihtimali de gündeme geldi. 


Enflasyon üzerinde baskı yaratmayacak 

Öte yandan asgari ücrette yapılacak zam oranının devlet tarafından karşılanmasının enflasyonist baskı oluşturup oluşturmayacağı konusu hakkında açıklık getiren ekonomistler, iç piyasadaki zayıflığın altını çizdiler. İhracatın ivmesi ile birlikte üretim ve satış yapıldığını ifade eden ekonomistler, bu durumda talebi dengeleyici bir rol oynayacağını, dış talepteki daralmanın iç talebin dolduracağını, bundan dolayı da enflasyon üzerinde baskı yaratmayacağını dile getirildi.

Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal