Yeni asgari ücret 6004 TL mi oldu? Asgari ücretten gelen son karar kafaları karıştırdı! Gözler gelecek son dakika haberine çevrildi

Milyonlarca vatandaşın gözleri Temmuz ayına çevrilirken asgari ücrete gelecek olan zamlar için heyecanlar başladı. 5 aylık enflasyon oranının açıklanmasıyla beraber çeşitli tahminler gelirken hesaplamalarda o yönde yapılmaktadır. Temmuz ayında asgari ücret için beklentiler artarken yüzde 10 oranında zam yapılacağı iddia edildi. Asgari ücrete ne kadar zam gelecek? Asgari ücret ek zam gelecek mi? Temmuz ayı asgari ücret hakkında tüm merak edilenler haberimizde

22.06.2022-09:15 - (Son Güncelleme: 22.06.2022-09:15) Yeni asgari ücret 6004 TL mi oldu? Asgari ücretten gelen son karar kafaları karıştırdı! Gözler gelecek son dakika haberine çevrildi

Temmuz ayında gerçekleşecek olan zamlar öncesinde milyonlarca asgari ücretliler maaşlarına zam gelip gelmeyeceğini araştırmaya başladı. Yıl içerisinde bir kez zam yapılan asgari ücret için ikinci zamlar için hazırlıklar başladı. İşte, milyonlarca çalışanın merak ettiği asgari ücret hakkındaki sorular detaylarıyla haberimizde yer almaktadır

1- Asgari ücrette Temmuz zammı ne kadar olacak?

2022 Ocak ayında gelen zam ile beraber brüt 5004 TL, net asgari ücret 4.253 TL olarak belirlendi. Temmuz ayında yapılacak olan zam ise Haziran ayının enflasyonu ile beraber açıklanacaktır. 6 aylık enflasyon oranı ele alınarak yeni ücretlendirme onun üzerinden yapılacak. Tahminler arasında yüzde 20 zam gelmesi beklenirken aynı oranda zam yapıldığı yeni asgari ücret brüt olarak 6004 TL olarak belirlenir.

2- Asgari Ücret Tespit Komisyonu aylık belirleyebilir mi?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun bir araya gelerek yeni asgari ücreti belirleme yetkisi vardır. Belirlenen ücret aylık ya da yıllık olarak değişiklik göstermektedir.

3- Asgari ücretin belirlenmesinde sosyal yardımlar hesaba katılıyor mu?

Asgari ücret ödemelerinde kişinin ek ücretleri ve sosyal yardımlar ele alınmadan hesaplara yatırılmaktadır.

Asgari ücretten beklenmeyen karar

4- Asgari ücrete ara zam işverenin maliyetini artıracak mı?

2022 Ocak ayında karar üzerine asgari ücret içerisinden gelir vergisi kaldırıldı. Brüt asgari ücret üzerinden 760 TL prim kesintisi yapılırken işverenlere bu prim ücreti 876 TL olarak yansıtılmaktadır. Asgari ücrete ek zam gelirken aynı zamanda işverenlere de destek gelmesi bekleniyor.

5- Asgari ücrete yapılan zam kimleri etkileyecek?

Hesaplanan asgari ücret artışının yapılmasının ardından işverenler Genel Sağlık Sigortalılar, isteğe bağlı olarak kendi sigortasını yatıranlar ve işsizlik sigortası olan herkes a'dan z'ye etkilenecektir.

6- Asgari ücretteki artış bütün iş kollarını kapsayacak mı?

Asgari ücrete gelecek olan zamlar bütün iş kollarını yakından ilgilendirmektedir. Linyit, taşkömürü çıkarılan işyerlerinde, yer altında çalışan işçilere ödenecek asgari ücret de normal asgari ücretin iki katından az olamaz.

7- Asgari ücret ayda kaç gün üzerinden hesaplanır?

Ücretin, bir günlük olarak belirlenmesi esastır. Aylık, haftalık, saat başına, parça başına veya yapılan iş tutarına göre ücret ödenen durumlarda gerekli ayarlamalar buna göre yapılıyor.

Asgari ücretten beklenmeyen karar

8- Asgari ücret sadece İş Kanunu kapsamında çalışanları mı kapsıyor?

İş Kanunu'nda yer alanları değil deniz-basın iş kanunlarında ve Borçlar Kanunu'nda da çalışan kişilere ödenen ücret asgari ücretin altında olamaz.

9- İşveren asgari ücretin altında ödeme yapabilir mi?

Asgari ücret değerinde ödemeler aynı şekilde işçilerde yapılacaktır. Hiçbir işçiye asgari ücretin altında maaş verilemez. Kişilere asgari ücret ödenmediği ya da eksik yatırıldığında idari para cezası uygulaması yapılacaktır.

10- Asgari ücret artınca neler değişecek?

Gelecek olan zamlar sonrasında alınan işsizlik maaşlarında da aynı oranda artış yapılacağı bilinmektedir. Emekliler için belirlenen askerlik borçlanması için ödenecek tutarlarda da artış yapılacak. Bunun yanı sıra devlet tarafından verilen yaşlılık, evde bakım ve engelli maaşlarında da ara zam ile birlikte artış yapılacaktır. 

Şahsenem Aktaş
sahsenem@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal