Anti-Radyasyon Versiyonlu Kamikaze İHA'lar Yolda!

Savunma Sanayii gücüne güç katmaya devam ediyor. Yapılan çalışmalar ile Kargu İHA'lara anti-radyasyon özelliği gelecek.

26.05.2021-16:42 - (Son Güncelleme: 26.05.2021-16:42) Anti-Radyasyon Versiyonlu Kamikaze İHA'lar Yolda!

Türkiye’nin silahlı ve silahsız insansız hava araçları ince işçilikle geliştirilmeye devam ediliyor. Operasyonlarda müthiş bir kırılma noktası oluşturan milli SİHA’lar Savunma Sanayii'si için de oldukça önemli bir rol üstleniyor.

Bu kapsamda kısa bir zaman önce projesine başlanan kamikaze İHA çalışmalarında da Türkiye iyi bir yol katetti. İlk üretilen versiyonların kabiliyetleri ve sahadaki performansları bu alanda daha yüksek bir ivmeye zıplayabileceğinin habercisi.

Kamikaze İHA’lar ile ilgili Kurum yetkilileri tarafından duyurulan yeni gelişmeye göre Kargu İHA’ya anti radyasyon arayıcı özelliği eklenecek. 

ANTİ-RADYASYON ÖZELLİĞİ NEDİR?

Anti-radyasyon özelliği, temel olarak ‘bir anti-radyasyon kaynağına yönlenmeye yönelik bir yetenek’ olarak ifade ediliyor. Radarların ve elektronik harp sistemlerinin yaydığı radyasyona kitlenebiliyor. Kargu İHA bugüne kadar sadece GPS olan ortamlarda çalışıyordu. Fakat yeni anti-radyasyon özelliği ile GPS olmayan ortamlarda dahi hedefler vurulabilecek.

Ortamda radyo frekansı yayan bir unsur varsa Kargu İHA bunu algılayacak ve GPS desteği olmadan hedefini başarıyla imha edecek.

Savunma Sanayii Araştırmacısı Fatih Mehmet Küçük yeni özellikli Kargu İHA'lar hakkında bilgi verdi. Küçük:

''Şu ana kadar TSK ve jandarma birlikleri tarafından kullanılan Kargu, önümüzdeki dönemde deniz platformları başta olmak üzere çeşitli platformlarla birlikte görev yapabilecek. Söz konusu platformun ayrıca zırhlı kara araçlarıyla ve otonom kara sistemleriyle görev yapabilmesi konusunda çalışmaların devam ettiğini biliyoruz.

Tabii değerlendirmeleri yaparken çok farklı senaryoları düşünmek lazım. Sınırınızın 30 kilometre ilerisindeki bir mesafedeki radarı vurmak için elbette anti radyasyon arayıcı özelliği olan Kargu geliştirmezsiniz. O noktada çok farklı alternatifleriniz zaten var.

Burada Libya sahasını örnek alabiliriz… Bu gibi dinamik sahalarda bizim TB2 ile avladığımız mobil hava savunma sistemlerine karşı özel birliklerin KARGU kamikaze İHA ile yapacağı saldırıları hayal edin. Kaldı ki Kargu İHA projesinde grup halinde uçuş konusunda iyi bir noktaya gelindi. Sürü kabiliyeti için de çalışmalar sürüyor. Yani kısa süre sonra Türkiye, gerçekten de son derece kritik ve değerli bir kazanıma ulaşmış olacak.'' dedi.


'İHRACAT RAKAMLARI ARTACAK'

Projenin tamamlanmasıyla ihracatta bi hareketlenme beklendiğini söyleyen Küçük:

''SİHA örneğinde platform ile mühimmatının birlikte satılması gerçeğini unutmamak lazım. Kamikaze İHA’da belli modellere sahip olmanız ve sonrasında satışlarınızı paket halinde yapmanız mümkün. Keza İsrail, Azerbaycan’a 13 kilogramdan 200-250 kilograma kadar birden fazla sınıfta kamikaze İHA ihraç etti.

Dolayısıyla Kamikaze İHA’da da elimizdeki ürün çeşitliliğini belirli ihtiyaçlar ve sınıflandırmalar kapsamında çoğaltmamız gerekiyor. Tabii burada ‘sınıflandırmalar’ derken her firmanın 200 kilogram sınıfında kamikaze İHA çıkarmasında değil 10, 15, 40 kilogram gibi farklı sınıflarda İHA’ların çıkartılmasından bahsediyoruz.

Azerbaycan’daki muharebe sonrasında Türkiye’de kamikaze İHA alanındaki ürün çeşitliliğinin artacağını düşünüyorum. İlerleyen dönemde bu sistemlerin öncelikle TSK tarafından kullanılması elbette bu tür mühimmatların ihracat potansiyelini artıracaktır.'' dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal