Antalya'da iki binanın yıkımı gerçekleşti: Kağıt gibi düzleşti!

Antalya’da kentsel dönüşüm projesi bünyesinde yenilenmek amacıyla yıkım kararı verilen 14 katlı 2 bina, bulunduğu alana güvenli bir biçimde yıkıldı. Binaların çöküş anı ve ortaya çıkan toz bulutları ise saniye saniye kameralara yansıdı.

12.05.2022-15:24 - (Son Güncelleme: 12.05.2022-15:33)

Muratpaşa ilçesine bağlı olan Şirinyalı Mahallesi'nde 14 katlı iki bloklu bitişim şekilde bulunan iki bina için kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yıkım kararı verildi. Bina boşaltıldıktan sonra yıkım bölümüne geçildi. İnşaat Mühendisi Mazlum Karakoç ve ortağı Mustafa Duman, bölgede ve binalarda gerekli incelemeleri gerçekleştirdikten sonra Türkiye'de belli miktarda olan ve ağzında makas yer alan iş makinesini getirdi. Binaların yola yakın olması sebebiyle firma görevlileri fazladan güvenlik önlemlerine gitti. Binaların civarındaki yaya ve araç yolu görevliler uyarınca kapatıldı ve işçiler tarafından giriş çıkış kontrole tabi tutuldu.

Makas ile binaların uygun kiriş, kolon, döşemeleri itina ile kesildi. İş makinesinin yaptığı son vuruşla beraber binalar bulunduğu yere yıkıldı. 14 katlı iki binanın yıkıldığı dakikalar firma yetkilileri ve vatandaşlar tarafından cep telefonu ile anbean kaydedildi. Binaların bulunduğu yere yıkıldığı ve etrafı bir toz bulutunun kapladığı fark edildi. Bir görüntüde toz bulutunun altında bulunan iş makinesinin uzak noktada olmasına karşın enkaz altında kalıyor gibi görünmesi heyecanlı ve riskli anların yaşanmasına sebep oldu. Güvenli ve sağlıklı yıkımlardan sonra firma yetkilileri toz taşınımına karşı engel olmak amacıyla için hem enkaz üzerinde hem de bölgede sulama çalışması gerçekleştirdi.

Binalar çok eskiydi

İnşaat Mühendisi Mazlum Karakoç, 14 katlı iki blokun bitişik nizam bina gibi gözüktüğü söyleyerek, yıkımı yapabilmek için makas kullandıklarını belirtti. Yıkımı yapmadan önce birkaç gün bina yapısında incelemeler yaptıklarına vurgu yapan Karakoç, “6 dönümlük bir arazimiz vardı ama bloklar yola yakındı. İster istemez vatandaşlarımız da biraz korktu. Yıkımda da bazen her şey istediğiniz gibi gitmiyor. Balkonları parçalayarak binayı bayıltma yöntemi ile yıkım gerçekleştirecektik. Ama binalar çok eski olduğu için balkona dokunduğumuz an yapıda çatlaklar oluştu. Binayı olduğu yere indirmemiz gerekiyordu. Tekrar bir inceleme yaptık ve taşıyıcı kolonları kesip binayı olduğu yere indirmeye karar verdik. En sağlıklı yıkım buydu.” dedi.

Antalya'da 14 katlı iki bina 40

Doğru teknik önemli

Bu işlemi gerçekleştirmeden önce binanın civarında ve yollarda personelleriyle ve kapamalarla alınması gereken güvenlik önlemlerini aldıklarının altını çizen Karakoç, “Operatörümüze güveniyorduk. 14 katlı bir binanın altına girerek onu yatırmak kolay değil. Doğru kiriş, kolon, döşemeyi koparmanız gerekiyor. Çok şükür kazasız belasız yıkımları gerçekleştirdik. Her bina yıkılırken, ilk yıkımımız gibi heyecanlanıyoruz. Son bir yılda Antalya genelinde 35-40 yıkım gerçekleştirdik.” ifadelerini kullandı

Sağlıklı bir yıkım oldu

Firmaya ortak olan Mustafa Duman, ekip çalışması içinde herhangi bir kaza olmadan söz konusu yıkımın yapıldığına vurgu yaparak, “Yıkımlar videolara da yansıdı. Bir görüntüde tozların arasında operatörümüz kaldı. Bina ile iş makinesi arasında 40 metre var ama tozdan görünmüyor. Bina olduğu yere çöküyor. Sadece biraz toz oldu ama biz güvenli ve sağlıklı bir yıkım yaptığımıza inanıyoruz.” değerlendirmelerinde bulundu.

Tarık Bulduk
tarikbuldk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal