18.05.2020-17:56 (Son Güncelleme:18.05.2020-17:42)

Gargara Yapmak Virüsten Korur mu?

Covid-19 salgınından korunmak için sosyal mesafe kurallarına uymak, kişisel hijyene dikkat etmek ve el hijyenine dikkat etmek öneriliyor. İngiltere’de yapılan bir araştırma da ağız gargarası yapmanın Coronavirüsten koruduğunu ortaya koydu. Konuya ilişkin detaylar haberimizin içeriğinde…

Tüm dünyanın gözü aşı ve ilaç çalışmaları üzerinde ancak bilim insanları bir taraftan da Coronavirüsten korunma yöntemlerini araştırmaya devam ediyor.

İngiltere'deki Cardiff Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, ağız gargarasının Coronavirüsünü etkisiz bırakabildiği sonucuna varıldı.

“VİRÜSÜN HÜCRELERE GİRMESİ, ETKİLİ OLMASI İMKANSIZ HALE GELİYOR”

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, "Bakteri ve virüslerin vücuda girmesi için kapı ağzımız ve burnumuz. İngiltere'den gelen bilgi çok mantıklı bir hipotez," dedi.

Bazı kimyasallara karşı savunmasız bir yağ tabakası ile kaplı olan Coronavirüs’ün üzerindeki bu dış katman, ağız gargarası ile yok edilebiliyor. Bu zarf tabakası yok edildiğinde ise virüsün hücrelere girmesi, etkili olması imkansız bir durum haline geliyor.

Yamanel, "El hijyeninde de alkol bazlı el dezenfektanları sabunla da bunu bozarak yağ tabakasını bozarak virüsü engellemeye çalışıyoruz. Bu nedenle ağız hijyeninde ağız gargarası kullanmak mantıklı. Özellikle klorürlü hidrojen iyot içeren solüsyonlar bunlar yoksa özellikle tuzlu su veya sirke ile gargara yapmak da çok mantıklı," diye konuştu.

Bilim insanları kesin sonuç için ileri klinik çalışmalarını işaret ediyor. Fakat hekimler tıpkı el hijyeninde olduğu gibi ağız hijyenine de dikkat edilmesi konusunda önemli uyarılarda bulunuyor. Bunun için de sabah akşam günde iki defa dişleri fırçaladıktan sonra ağız gargarası yapılması öneriliyor.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr