30.04.2024-09:56 (Son Güncelleme:30.04.2024-17:20)

Öğretmen atamalarında devrim niteliğinde kanun: KPSS ve mülakat yetmeyecek

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen atamalarını derinden etkileyecek olan Öğretmenlik Kanunu hakkındaki detayları açıkladı. Bakan Tekin, yeni kanunla beraber sadece KPSS ve mülakat sürecini geçmenin atama için yeterli olmayacağını aynı zamanda adayların Milli Eğitim Akademisi’nin 550 saatlik programında da başarılı olması gerektiğini bildirdi.

Binlerce öğretmen adayı, öğretmen atamaları için gözlerini Milli Eğitim Bakanlığı’na çevirdi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun alanda devrim niteliğinde değişiklikler yapacağını dile getirdi. Bakan Tekin, yeni kanunla beraber sadece KPSS ve mülakat sürecini geçmenin atama için yeterli olmayacağını aynı zamanda adayların Milli Eğitim Akademisi’nin 550 saatlik programında da başarılı olması gerektiğini ifade etti.

Öğretmen atamaları için devrim niteliğinde kanun

Bakan Tekin, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda yapılan değişikliklerle ilgili yeni çalışmanın neredeyse tamamlandığını belirtti. Anayasa Mahkemesi'nin bazı hükümlerini iptal etmesinin ardından dünya genelindeki benzer modellerin incelendiğini ifade etti. Bakan Tekin, devrim niteliğinde düzenlemelerin kanunda yer alacağını vurgulayarak üzerinde çalıştıkları taslağın detaylarını paylaştı.

Tekin, Milli Eğitim Akademisi'nin kurulmasıyla ilgili olarak, "Dünyadaki örnekleri inceledik. Artık lisanstan sonra direkt öğretmenliğe atayan birçok ülke kalmadı. Öğretmenlerin istihdam süreci ve hizmet içi eğitimde mesleki yeterliliklerinin güncellenmesi konusunda ciddi eksikliklerimiz var. Akademi, bu eksikliği giderecek. Lisans mezunu bir öğretmen adayı, Fransa'da 216 saat, Belçika'da 160 saat, İspanya'da 550 saat, İtalya'da 550 saat, Hollanda'da 370 saat eğitim alırken, Türkiye'de ise sadece 96 saat uygulama dersi alıyor" dedi.


Tekin, Milli Eğitim Akademisi'nde öğretmen adaylarının teorik ve uygulamalı derslerden oluşan bir hazırlık eğitimi alacaklarını söyleyerek, "Bu eğitim sırasında adaylar devlet memuru olarak kabul edilmeyecek, ancak emeklerinin karşılığı olarak bir ödeme yapılacak. Adaylar, akademiyi KPSS puanıyla kazanacaklar. Akademide başarılı olanlar sözleşmeli olarak atanacaklar. 3 yıl çalıştıktan sonra kadroya geçiş yapabilecekler. Avrupa'daki eğitim programlarına yakın bir saat planı düşünüyoruz. Aldığımız adayın formasyonuna göre eğitim takvimi belirlenecek" dedi.

Akademi ile pedagojik formasyon eğitiminin aslında 550 saatte verileceğini vurgulayan Tekin, uygulamanın bakanlığın belirlediği okullarda gerçekleştirileceğini belirterek, "Branş fark etmeksizin öğretmenlik meslek bilgisi, özel alan eğitimi, sanat, spor, kültürel beceriler, dil, kültür ve manevi değerler alanlarında eğitim verilecek. Programımız kapsamında öğretmenlerimizi geniş bir yelpazede eğitmiş olacağız" dedi.

750 kişilik kadro, eğitimi verecek

Akademi ekibinin detaylarını da paylaşan Tekin, “Akademinin merkezi Ankara olacak ve taşrada hizmet içi eğitim birimleri olacak. Fiziki şartların uygun olduğu, daha çok büyük şehirlerde teşkilat oluşturulacak. Eğitimleri tecrübeli öğretmenler, üniversitelerde alanda uzmanlaşmış hocalar verecek. Bu kişilere geçici ya da daimi kadro ihdas edilecek. Özlük hakları itibariyle dekan düzeyinde olacak. Doğrudan bakanlığa bağlanacak. Toplam kadro sayısını belli oranda geçmeyecek şekilde başarılı eğitimcileri de sistemin içerisine dahil etmiş olacağız. Dolayısıyla yaklaşık 750 kişilik bir kadrosu olan devasa bir birim haline dönüşecek. Taşranın bize avantajı şu olacak. Öğretmen adaylarımızı her tür sosyoekonomik bölgeyi ve her tür okul, öğrenci profilini görmüş olacak. Bu bence öğretmen yetiştirme ve Türkiye’nin dünyaya ayak uydurması anlamında devrim niteliğinde bir adım olacak” dedi.

kursat@haber365.com.tr