24.10.2021-12:22 (Son Güncelleme:24.10.2021-17:52)

Faizlerin Düşmesi Vatandaşı Ev Arayışına Soktu!

Merkez Bankası'nın faiz indirimiyle beraber vatandaşlar ev arayışına girdi. Bunun dışında pek bilinmeyen bir devlet desteğiyle ev almak mümkün.

Faizin düşmesiyle beraber ev almak isteyenlerin sayısı arttı. Faizlerin düşmesi dışında devletin yeni destekleriyle birlikte evler uygun fiyata alınıyor.

Merkez Bankası, son 2 toplantıda faizleri düşürdü. Ev almak isteyenler ise bu durum sonrası kredi ve faiz oranları için araştırmalara başladı. Bu durumla beraber ev almak isteyen kişiler için birçok vatandaşın bilmediği bir devlet desteği mevcut. Bu geri ödeme sistemi ise tamamen karşılıksız hibe şeklinde gerçekleşiyor.

EV ALMAK İSTEYENLER BU DESTEĞİ KAÇIRMASIN

Ev almak isteyip yeterli parası olmayana devlet yardım ediyor. Çeyiz yardımının bir benzeri gibi olan uygulamada bir bankada 3-5 yıl arası birikim yapanlara devlet 31 bin 149 lira karşılıksız destek veriyor.

KİMLER KONUT HESABI AÇABİLİR?

Eğer kişi kendi adına konut hesabı açmak istiyorsa, kendi adına kayıtlı kat mülkiyeti, kat irtifakı veya müstakil tapulu başka bir konut edinmemiş olmalıdır.

FAİZSİZ KONUT HESABI AÇILABİLİR Mİ?

Konut hesabı faizsiz olarak açılabilmekle birlikte, yapmış olduğunuz peşin ödemeyle birlikte devlet katkısı hesaplanır.

DÜZENLİ ÖDEMELER KAÇ AY BOYUNCA DEVAM ETMELİ?

Ödemeler bankaya 36 ay boyunca düzenli yapılmalıdır. 2021 yılı içinde aylık ödemeler en az 519, en fazla ise 5191 lira olmalıdır. Düzenli ödemeler 1 defadan fazla aksatılmamalıdır. Konut hesabına dair tutarlar her sene değerlenme oranında artırılır.

KONUT HESABINA TOPLU PARA YATIRILABİLİR Mİ?

Konut hesabına sadece açılışta toplu para yatırılabilir. Bu miktar 2021 yılı için 62 bin 298 liradır.

HANGİ KONUTLARA DEVLET DESTEK VERMEZ?

Devre mülkler ve birinci derece yakınlardan alınan evlere devlet destek vermemektedir.

DEVLET DESTEĞİ NE ZAMAN ALINIR?

Düzenli ödemelerini 3 yıl boyunca aksatmadan yapan vatandaşlar, üçüncü yılın ilk 6 ayında devlet desteğine başvurabilir.

PARA POLİTİKA FAİZİ NEDİR?

Merkez bankalarının resmi faiz oranları yoluyla para arzı ve kısa vadeli faiz oranları üzerinde kontrol yeteneği vardır. Merkez bankaları bu faiz oranını belirleyerek iktisadi faaliyet ve fiyatlar genel seviyesini etkilemeyi amaçlamaktadır. Bu nedenle bu faiz oranına politika faiz oranı denilmektedir.

FAİZ NEDİR?

Faiz, borç alanın kişi ya da mevduat finans kuruluşunun borç verene ya da mevduat sahibine borca konu olan tahvilin satışı sonucu elde edilen gelir oranıdır. Faiz, ana para dışında kalan ve alacaklı ya da üçüncü taraflara ödenen ek gelir kalemidir.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr